Mnogi ljudi zapadaju u dugove kako bi skrpili kraj s krajem, a ima i onih koji do toga dolaze zbog svoje navike da kupuju više nego što sebi mogu da priušte. Čak i ako nemate nikakve dugove, štednja nikad nije na odmet, a samohrana majka dvoje dece, Gabrijel Kirjakos, koja je imala skoro 17.000 evra dugovanja, otkrila je kako je za 18 meseci uspela da uštedi i sve to vrati.

Gabrijerl (36) otvoreno priznaje da je do tolikih dugovanja uglavnom došla zahvaljujući navici da kupuje koristeći kreditne kartice, ali sada je postala ekspert za štednju i otkriva kako i drugi mogu da uštede.

"Nije mi bilo dobro kada sam shvatila kolika dugovanja imam. Zarađivala sam samo 10.800 evra godišnje kao vaspitačica u vrtiću. Znala sam da moram da uradim nešto, pa sam došla na ideju da štedim tako što ću svakog meseca odvajati novac u koverte. Obeležila bih svaku kovertu natpisom za šta štedim – za kuću, za decu ili za sebe – a onda bih unutra ubacila određenu sumu novca koja je preostala nakon što platim sve troškove".

Gabrijel je počela da kupuje kreditnih karticama kada je bila studentkinja, a kasnije je to otplatila, ali je ponovo počela da ih koristi kada je 2006. rodila ćerku Lili.

"Kao samohrana majka jednostavno nisam imala izbora. Dve godine kasnije sam otvorila još dve kreditne kartice, to je uglavnom bio emocionalno trošenje novca. Uživala sam u majčinstvu, ali sam i dalje želela da budem ’ja’. Nova odeća mi je u tome pomagala. Želela sam i da Lili ima stvari koje ja nisam imala kada sam odrastala. Gledanje njene predivne odeće u ormanu me je usrećivalo, osećala sam tada da sam dobra majka".

Ona je nekako uspevala da "zakrpi" rupe u budžetu do 2016. godine, kada je rodila sina, a onda je njen verenik počeo da se udaljava, a ona je sada sama morala da brine o dvoje dece.

"Bila sam srećna kada on izgleda lepo u nekoj odeći, a plus, deca brzo rastu i uvek im je potrebna nova odeća", podseća Gabrijel.

Osim toga, ona priznaje da su na sve to uticaja imale i društvene mreže, gde "sve influenserke oblače svoju decu u prelepu odeću".

Nakon što je verenik otišao od nje, dugovi su se produbili, a ona se osećala preplašeno, ali ističe da nije želela da sažaljeva sebe.

Zahvaljujući savetima jednog finansijskog gurua koji je u Velikoj Britaniji popularan na društvenim mrežama, Gabrijel je rešila da najpre napravi listu dugovanja po prioritetima, tj. šta je prvi dug koji mora da vrati, a onda da krene redom.

"Stavljanje novca u koverte mi je mnogo pomoglo. Kada bih tu skupila koliko je potrebno da vratim dug i zatim ispraznila tu kovertu, bilo mi je mnogo lakše. To olakšava stvari i za razliku od štednje novca na računu, ovako uvek vidite pare pred sobom. Plaćanje novcem, a ne karticama, takođe pomaže da budete mnogo pažljiviji šta kupujete".

"Mali koraci prave veliku razliku, štedela sam, a da to nisam ni shvatala", dodaje ova samohrana majka, koja je takođe štedela i tako što je kupovala namirnice na sniženjima.

Jedan od načina koji je pomogao da poveća svotu novca koji može da odloži sa strane je prodavanje nošene odeće, svoje i dečje, preko društvenih mreža. Takođe, dovijala se i tako što je preko različitih sajtova kupovala jeftinu obuću, a zatim je prodavala po nešto višoj ceni.

"Nikada više neću upasti u dugove", poručuje ova majka nakon što je potpuno promenila svoje navike u trošenju.

(MONDO)