Kako renovirati i srediti spavaću sobu? Bilo da se useljavate u novi stan, ili želite starom domu da udahnete novu dozu svežine i elegancije, ovi saveti i trendovi za uređivanje spavaće sobe biće hit u 2022. godini.

Dizajneri enterijera otkrili su trendove za 2022. i nekoliko stvari koje će biti "zabranjene" kada je dekor u pitanju! Ako planirate renoviranje spavaće sobe, ili jednostavno krečenje i kupovinu novog nameštaja, dobro ih zapamtite - bezvremeni su i neće brzo izaći iz mode, tako da ste s malo truda prebrinuli lepotu ove prostorije za naredne godine! Spremate se za renoviranje celog stana? Pročitajte koji su trendovi za moderne dnevne sobe, i kako da mala kuhinja izgleda veće, a ovo su saveti dizajnera za spavaće sobe. 

"Sve više će se koristiti prirodni materijali, kao i svetle, neutralne boje. Jedan od uzbudljivih trendova je presvlačenje nameštaja tkaninom, čak i kada su u pitanju komadi koje inače ne vidimo u takvom ruhu. Osvežavanje starih komoda ili taburea takođe će biti hit", rekla su dizajnerke Džena Čout i Marijana Ugarte.

Jedan materijal biće "zabranjen" posebno u spavaćoj sobi, upozorile su one. U pitanju je pliš, pa ako imate jastučiće ili stolicu presvučene plišom, znajte da je sada trenutak da ih zamenite ili ponovo presvučete jer je ovaj materijal postao potpuno demode.

 1. Linije

  Pruge, štrafte, nazovite ih kako hoćete i primenite ih svuda! Veliki su trend u dizajnu za 2022. godinu, bilo da su u pitanju nameštaj, posteljina ili čak podovi čiji dizajn dolazi do izražaja pametnim korišćenjem svetlih i tamnih nijansi.

  "Ono što je genijalno kod ovog trenda je činjenica da će svaki prostor učiniti zanimljivijim i većim. Isprobajte pruge različitih nijansi iste boje samo na plafonu, ili na jednom akcentnom zidu. Možete se držati sličnih nijansi ako želite samo malo svežine, ili možete da napravite kontrast svetle i tamne boje koji će odmah privlačiti pažnju", kaže dizajner Kez Majers. Moderna posteljina za 2022. takođe nalaže ovakav dezen, a u prodavnicama ćete naći širok izbor prekrivača, jastučnica i čaršava koji su u ovom trendu.

spavaca soba s prugastim krevetom
Photographee.eu/Shutterstock.com 
 • Sedenje u spavaćoj sobi

  Ako imate prostora, u spavaću sobu se 2022. po trendovima "useljavaju" stolice, fotelje, taburei, malecne sofe... Daju vam priliku da sednete i predahnete, ili da spustite na njih stvari s kojima ne znate gde biste. Zašto kriti, svi imaju stolicu na koju "bacaju" čistu garderobu koju bi trebalo opeglati ili džemper koji su obukli samo jednom. Neka taj komad onda bude nešto što će privlačiti pažnju!

  "Sve više klijenata traži da se u spavaću sobu unesu mala sofa, tabure, rešenja za sedenje koja unose osećaj smirenosti i opuštanja. Čak i u malim spavaćim sobama, udobni kutak za sedenje je prava stvar. Ako nemate prostora za malu sofu, razmislite čak o 'lejzi begu'. Odličan je da biste vi seli ili se opustili, a posebno je zgodan ako imate decu", kaže Majers.

 • spavaca soba sa foteljom
  Photographee.eu/Shutterstock.com 


 • Osvežite krevet!

  Čak i ako ne kupujete novi krevet, jedan trend omogućava da on dobije novi karakter. Trik je u tome da se presvuče daska iznad uzglavlja i da postane "komad" za sebe, u skladu sa trendovima za 2022. godinu. Krevet obično stoji tako da u prostor iznad njega gledate čim uđete u prostoriju, i ako uzglavlje osvežite smelim dizajnom, postaće centralna tačka koja privlači pogled.

  Druga boja, ili čak presvlačenje upadljivom tkaninom, odjednom i najobičniji krevet pretvaraju u dizajnerski komad. Pogledajte kako samo tufne na ovom krevetu unose novu energiju u ceo prostor!

 • krevet na tufne
  Photographee.eu/Shutterstock.com 


 • Tamne boje

  Možda vam zvuči neobično, ali dizajneri kažu da je trend boje za zidove za 2022. godinu, kada su spavaće sobe u pitanju, tamna boja! Sad ćete vi reći "ali onda će soba izgledati još manje", a dizajneri će vam objasniti u čemu je tačno caka.

  "Male spavaće sobe su najušuškanija mesta u celom stanu. Zbog toga želimo da ih učinimo još zanimljivijim, a to postižemo tamnijim, akcentnim bojama. Pametno odabrana boja za zid učiniće da prostorija ne izgleda manje, već otmenije i ušukanije", kaže Majers. Eksperimentišite sa tonovima sive, zelene ili čak plave. Dizajneri kažu da toplije boje kao što su crvena i zemljani tonovi nisu u trendu, ali nisu ni zabranjene ako baš želite spavaću sobu u takvoj nijansi. To je vaša soba i treba da odražava vaš stil.

 • tamnozelena spavaca soba
  Shutterstock/Photographee.eu 
 • Neutralne boje

  Ako niste spremni za tamni eksperiment ili se bojite da bi vam se "smučio" posle nekoliko meseci, onda su neutralne boje za vas. Ali ne dosadna bela, već čitav spektar lepih, nenametljivih, diskretnih boja koje su "na ivici" bele. Iznenadili biste se koliko svetle nijanse bež, žute ili sive, koje na prvi pogled izgledaju belo, karaktera unose u vaš prostor.

 • siva spavaca soba sa zelenim detaljima
  Shutterstock/Pixel shot 

  (MONDO)