Iako je spisak namirnica za ljude sa dijabetesom opšte poznat, postoji još jedna namirnica koju ljudi u Srbiji često zanemaruju. S obzirom na to da je poistovećuju sa krompirom, narodni travar Momčilo Moma Antonijević ističe da je razlika velika.

On je u Jutarnjem programu RTS-a istakao da bi čičoka trebalo što češće da bude na jelovniku dijabetičara, ali i ljudi koji imaju povišen holesterol, trigliceride i poremećaj crevne flore. Samo zbog toga što podseća na krompir, Srbi ovu namirnicu najčešće nazivaju divljim krompirom. Ipak, čičoka ne sadrži skrob.

"Umesto toga, sadrži inulin koji je jedno vrlo važno nerastvorno vlakno sačinjeno od polisaharida veoma korisnog za našu crevnu floru i ljude koji pate od dijabetesa", naveo je Antonijević.

Čičoka je takođe bogata esencijalnim masnim kiselinama, koje, kako kaže, ne možemo drugačije da unesemo u organizam.

"Osim toga, čičoka u sebi sadrži i mnogo drugih hranjivih supstanci, poput cinka i gvožđa, pa se preporučuje svima koji pate od anemije", kaže Antonijević, dodajući da bi čičoku pre svega trebalo konzumirati u svežem obliku.

Čičoka je bogata fluorom i to u obliku da telo može da ga iskoristi, zbog čega je izuzetno zdrava za zube. Momčilo Antonijević savetuje onima koji imaju uslove da je gaje, da odmah to učine i zasade je.

Osim što se preporučuje svima koji imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju, čičoka je odlična i za ljude koji imaju visok nivo holesterola. Antonijević je otkrio i recept za salatu od čičoke, jabukovog sirća i lanenog ulja, koja je odlična za ljude koji pate od anemije ili imaju povišen nivo masti u krvi.

Preporučio je da čičoku konzumiraju i oni koji nemaju pomenute zdravstvene probleme, jer je ona potpuno bezbedna za sve uzraste.

(MONDO/RTS)