Pojava črvrstih i tamnih dlaka na licu kod žena zove se hirzutizam, koji se obično opisuje kao preterana dlakavost. Boja i jačina dlačica najviše zavise od genetike, a hirzutizam može nastati od viška muških hormona, pre svega testosterona.

Preterana dlakavost može biti uzrokovana policističnim jajnicima, gojaznošću, lekovima, tumorom i mnogim drugim poremećajima.

Osim toga, postoje stvari koje možda svakodnevno obavljate a da ni ne znate da utiču na brži rast dlaka na licu:

Nemate vremena za vežbanje

Izdvajanje vremena za vežbanje može vam pomoći da smanjite rast dlačica na licu. Prekomerna težina povećava vaše šanse za dobijanje neželjenih dlačica na bradi ili iznad gornje usne, a malo fizičke aktivnosti kao što su plivanje ili hodanje, može vam pomoći da sprečite neželjene dlake.

Često jedete ribu

Dok je dodavanje ribe vašoj ishrani odličan način da unesete više proteina, česta konzumacija zapravo može doprineti rastu dlaka na licu. Dokazano je da masna riba, kao što su losos i skuša, podstiče testosteron kod žena, a nivo ovog hormona koji je veći od normalnog, može biti odgovoran za prekomernu dlakavost na licu.

Ne možete započeti dan bez kafe

Ako ne možete da podnesete pomisao da se suočite sa danom bez vaše vruće šoljice kafe, potpuno razumemo, ali prečesto ispijanje ovog napitka zapravo može da pokrene proizvodnju testosterona. Studije su pokazale da redovno pijenje kafe samo četiri nedelje može povećati ukupan nivo testosterona u telu. Ako niste spremni da odustanete od ove navike, odlučite se za kafu bez kofeina.

Pod stresom ste

Znamo da je danas izbegavanje stresa skoro nemoguće, ali biti pod stalnim pritiskom zapravo može poremetiti prirodnu ravnotežu hormona vašeg tela. Kada hormoni nisu kako treba, to utiče na vaše opšte zdravlje i može uzrokovati brži rast neželjenih dlačica.

Malo spavate

Nedostatak sna može ozbiljno uticati na vaše blagostanje. Da biste izbegli prekomerni rast dlaka na licu, obavezno spavajte najmanje sedam sati tokom noći.

(MONDO)