Meso u prodavnicama stiže u raznim oblicima i pakovanjima, a često se osvrćemo samo na pogled koji "bacimo" na rok trajanja. Ne možemo da znamo koliko dugo postoji, koliko dugo stoji u supermarketu, a mnogi od nas i ne znaju način na koji treba da prepoznamo da li je meso sveže ili ne.

Ipak, postoji jedan jednostavan trik, za koji vam neće biti potrebno ni pet sekundi. Prema rečima Elizabete Rosicki iz Nemačkog poljoprivrednog centra, kvalitetno meso mora da sadrži ultramišićnu mast.

To možete da prepoznate na mesu po belim prugama, koje liče na vene, odnosno, meso treba da izgleda prošarano. Ukoliko se odlučujete za meso u pakovanju, obratite pažnju da li se u njemu nalazi voda. Ukoliko leži u krvavoj vodi, znači da meso nije sveže.

Kada je reč o boji mesa, ona zavisi i od vrste koju kupujete. Teletina treba da bude svetla, a ne bela, kao i pileće meso. Govedina treba da bude srednje crvene boje, a ne pretamna. Svinjetina treba da bude svetlo ružičasta.

Možete primeniti i trik dodira. Ako ga pritisnete prstom, meso je sveže ukoliko se odmah vrati u prvobitno stanje. Ako na njemu ostane vaš otisak i udubljenje od prsta, onda ste sigurni da ste uhvatili meso koje nije sveže.

(MONDO)