Ako ste aktivni na društvenim mrežama, onda ste već sada mogli da vidite da korisnici masovno objavljuju storije u kojima prikazuju kako jedu jagode. Moramo priznati da smo ih se uželeli, a ukoliko ste i vi ljubitelj ovog voća, nastavite da mu budete verni!

Jagode imaju brojne zdravstvene prednosti, a malo ko zna na šta sve utiču. Da li ste se zapitali koje su pet najboljih zdravstvenih prednosti jagoda? Saznajte u nastavku:

Podržavaju zdravlje srca

Jagode su bogate pigmentima koji imaju zaštitni efekat - smatra se da ovi antocijanidini imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući prevenciju upalnih stanja i srčanih oboljenja. Čini se da mnogobrojne studije povezuju redovnu konzumaciju jagoda sa manjim brojem smrtnih slučajeva koji su povezani sa srcem.

Mogu regulisati šećer u krvi

Konzumiranje jagoda usporava varenje glukoze i smanjuje upotrebu insulina, posebno kada se jede uz obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata.

Pomažu onima sa dijabetesom tipa 2

Jagode sadrže zaštitna biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli, od kojih su dva - elaginska kiselina i elagitanini - pokazali da pomažu u upravljanju nekim od efekata dijabetesa tipa 2. Konkretno, izgleda da regulišu šećer u krvi i kontrolišu krvni pritisak. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti kod ljudi.

Možda štite od raka

Studije sugerišu da jagode mogu sprečiti određene vrste raka. Smatra se da je zaštitni efekat zahvaljujući kombinaciji polifenola uključujući elaginsku kiselinu i elagitanine, za koje se čini da zaustavljaju rast ćelija raka u studijama na životinjama. Potrebno je više studija na ljudima da bi se ustanovio ispravan metod delovanja i potvrdili efekti.

Mogu pomoći u kontroli težine

Jagode imaju nizak glikemijski indeks i kao takve, pomažu u umerenom oslobađanju šećera u krvi. Studije sugerišu da ishrana sa puno namirnica sa niskim indeksom, može biti korisna za kontrolu težine i za smanjenje učestalosti bolesti povezanih sa gojaznošću. Jagode su takođe niskokalorične, ali su slatkog ukusa, pa mogu biti od pomoći kao slatko rešenje.

Da li su jagode bezbedne za sve?

Iako većina nas može da uživa u jagodama bez problema, one su čest alergen, posebno za decu. Ako imate alergije na polen breze ili jabuke, veća je verovatnoća da ćete razviti sekundarnu alergiju na jagode. Jagode, uključujući jabuke, breskve, avokado i borovnice, sadrže prirodne hemikalije koje se nazivaju salicilati.

Neki ljudi su osetljivi na ova jedinjenja i mogu da dožive alergijsku reakciju, uključujući osip na koži i otok. Jagode takođe sadrže goitrogene, jedinjenja koja mogu da ometaju funkciju štitne žlezde.

(MONDO)