Kuhinja je, pored kupatila, prostorija čijem se čišćenju i higijeni posvećuje najviše pažnje. S obzirom na to da u kuhinji pripremamo hranu, na koju bi lako mogle da pređu bakterije, mnogi od nas je čiste svakodnevno, ali stručnjaci kažu da neka mesta i neke stvari u kuhinji možda zaboravljamo da očistimo.

Sunđeri

Ironija jer, sunđere koristimo da njima peremo i čistimo, a jedna su od stvari u kuhinji na kojima ima najviše bakterija.

Stručnjaci savetuju da sunđere operete toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju na 15 minuta. Nakon toga ih iscedite i ostavite da se osuše.

Ako nemate pri ruci nikakvo sredstvo za dezinfekciju, biće dovoljno i da sunđer potopite u ključalu vodu, koja će takođe uništiti sve bakterije.

Sudopera

Redovno čistite sudoperu, a da biste sprečili da se bakterije zadrže u nekim sitnim udubljenjima oko slivnika, recimo, može vam pomoći četkica za zube ili neka druga mala četka. Najbolje je da koristite sredstvo za dezinfekciju ili izbeljivač.

Ručke na frižideru i šporetu

Mnogi se ne sete da očiste ručke na frižideru ili "dugmiće" šporeta, a činjenica je da ih ponekad pipnemo rukama na kojima ima brašna ili neke druge hrane dok spremamo. Ove površine redovno čistite toplom vodom i deterdžentom, da biste izbegli da bakterije sa njih prenesete na hranu.

Radne površine

Kako i čime čistite radne površine u kuhinji zavisi od kog su materijala napravljene. Generalno pravilo i dobra praksa je da na kraju svakog dana, kada završite pripremanje hrane, prebrišete radne površine krpom i antibakterijskim sprejom.

Daske za sečenje

Koliko god da mislimo da smo ih dobro oprali i da su čiste, na daskama za sečenje se bakterije zadržavaju. Iako drvene važe za najbolje jer su od prirodnog materijala, prilikom sečenja na njima ostaju recke od noža, u kojima se zadržavaju bakterije.

Da biste izbegli prenošenje bakterija na hranu, jako je važno da ih redovno perete deterdžentom, a zatim sipajte ključalu vodu, kako biste je sterilisali.

(MONDO)