Uskrs je definitivno dan kada pojedete jaja i više od onoga što ste zamislili. Sigurno vam se nekad desilo da ste ga oljuštili, primetili da je belance poprimilo boju ofarbanog jajeta, kao i da je žumance pozelenelo.

Tada mnogi razmišljaju da li da ga pojedu ili bace, ali da li ste se ikad zapitali šta se zapravo desi kada žumance pozeleni?

Žumanca su bogata holesterolom, što će mnoge osobe koje paze na svoju ishranu i zdravlje, navesti da više konzumiraju belance nego žumance. Ipak, kada uklonite žumance, gubite mnogo vitamina poput A, D, E, K, kao i DHA.

Zeleni prsten, koji se javlja oko tvrdo kuvanog žumanceta nastaje kada vodonik iz belanceta dođe u kontakt sa sumporom iz žumanceta. To se najčešće dešava kada se jaje kuva predugo ili kada voda sadrži više gvožđa, što objašnjava zbog čega se zelena skrama ne pojavljuje na svim jajima, već samo ponekad.

Iako vam takvo jaje možda stvara nedoumicu, zapravo je bezbedno pojesti ga.

Ukoliko vam je prilikom farbanja preostalo nekoliko jaja za koje niste sigurni kako da ih iskoristite, predlažemo vam tri laka recepta za ukusne obrok-salate!

(MONDO)