Kućne muve mogu da nose najmanje sto različitih patogena poput bakterija, virusa i jajašca parazita. Kada ugledate muvu na hrani, verovatno samo mahnete rukom i nastavite da jedete.

Ipak, proces koji one obavljaju, ne samo da je gadan, već može biti i opasan. Jednom kada muva pokupi klice, može da širi bolest na nekoliko načina, ističe dr Tomas Dž. Danijels, direktor laboratorije centra Luis Kalder na Fordam univerzitetu.

Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mestima koje privlače klice lepe se za telo muve i sitne dlačice na njenim nogama. Kada odleti i sleti negde drugde, na primer, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom.

"Dakle, potencijalno smo izloženi riziku zaraze čak i od jedne obične kućne muve kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi verovatno mala", kaže dr Danijels.

Ipak, malo ko zna da muve na našoj hrani povraćaju, a to je upravo ono što treba da nas brine više.

"Kada muva sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane sa vašeg tanjira. Umesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio kako bi mogao da je proguta u tečnom stanju", kaže dr Danijels.

Povraćka muve je puna klica od njenog poslednjeg obroka, a patogeni unutar muve žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama. Zbog toga su klice iz muvine povraćke najopasnije po nas od svih drugih.

Naučnici za sada znaju da muve mogu da prenesu Ešerihiju koli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, a tu je i šigela, grupa bakterija koja može da izazove dijareju, groznicu i bol u stomaku.

"Muva bi morala da sleti na sirovo meso ili izmet kako bi prenela ove bakterije i viruse na vašu hranu", kaže dr Larc.

(MONDO)