Holesterol je veoma bitan za zdravlje čoveka, ali povišen holesterol može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Ukoliko imate povišen holesterol, trebalo bi da izbegavate hranu bogatu zasićenim mastima, prvenstveno svinjsko meso i mlečne proizvode poput kačkavalja i punomasnih sireva.
Takođe bi trebalo da izbegavate i hranu bogatu trans masnim kiselinama kojih najviše ima u margarinu i prženoj hrani.
Postoje tri vrste mesa koja podižu nivo holesterola. To su:
Kobasice
Prerađeno meso poput kobasice može znatno pogoršati nivo holesterola. Većina dimljenih kobasica sadrži šest grama zasićenh masnoća po porciji od 50 grama i 350 do 500 miligrama soli, koja podstiče rast krvnog pritiska.
Jagnjetina
Kada pomislimo na crveno meso, najčešće se setimo govedine i teletine, ali jagnjetina takođe loše utiče na nivo holesterola. Po porciji od 110 grama sadrži oko 11 grama masnoće. Ako imate povišen holesterol, onda umesto jagnjetine i svinjetine, možete konzumirati pileće meso. Govedina takođe može biti dobar izbor, ali samo ako je kuvana.
Rebarca
Rebarca obično imaju vidljivu masnoću koja izgleda kao da je prevučena preko mesa i može biti dovoljno mekana kad se kvalitetno pripremi. Ipak, komadi goveđih središnjih rebara, bočnih rebara i kratkih rebara s kostima sadrže 13 grama zasićene masti po porciji od 110 grama.
Pročitajte i koji lek je najbolji za visok holesterol!
(MONDO)
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu