Pre nego što kupimo voće ili povrće na pijaci, obično volimo prvo da ga probamo, da se uverimo da je zaista dobro i ukusno kao što prodavac tvrdi. Međutim, ova bezazlena radnja predstavlja veliki rizik po zdravlje po mišljenju lekara. 

Kada su visoke temperature, pojačana su trovanja i infekcije, a hrana je glavni "prenosilac" opasnih bakterija i patogena. 

Prilikom degustacije samo jedne neoprane bobice ili voćke, možete da se zarazite ešerihijom, enterovirusnom infekcijom i raznim glistama i crvima. Istovremeno, rizik se značajno povećava kada namirnice uzimate neopranim rukama. 

Stručnjaci upozoravaju da je nemoguće golim okom utvrditi koje voće ili povrće sadrži patogene bakterije i viruse koji izazivaju trovanje. Samim tim, postoji opravdan rizik da ćete pojesti upravo ono koje ima ove patogene. 

Zato, obavezno operite ruke, a zatim i voće i povrće pre nego što ih pojedete.

Po rečima lekara, simptomi trovanja hranom su povišena temperatura (od 37 do 40 stepeni), malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u stomaku i nadimanje, retka stolica i dijareja. Posebno su podložni trovanju deca i starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom.

MONDO