Pre nego što kupimo voće ili povrće na pijaci, obično volimo prvo da ga probamo, da se uverimo da je zaista dobro i ukusno kao što prodavac tvrdi. Međutim, ova bezazlena radnja predstavlja veliki rizik po zdravlje po mišljenju lekara.
Kada su visoke temperature, pojačana su trovanja i infekcije, a hrana je glavni "prenosilac" opasnih bakterija i patogena.
Prilikom degustacije samo jedne neoprane bobice ili voćke, možete da se zarazite ešerihijom, enterovirusnom infekcijom i raznim glistama i crvima. Istovremeno, rizik se značajno povećava kada namirnice uzimate neopranim rukama.
Stručnjaci upozoravaju da je nemoguće golim okom utvrditi koje voće ili povrće sadrži patogene bakterije i viruse koji izazivaju trovanje. Samim tim, postoji opravdan rizik da ćete pojesti upravo ono koje ima ove patogene.
Zato, obavezno operite ruke, a zatim i voće i povrće pre nego što ih pojedete.
Po rečima lekara, simptomi trovanja hranom su povišena temperatura (od 37 do 40 stepeni), malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u stomaku i nadimanje, retka stolica i dijareja. Posebno su podložni trovanju deca i starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom.
MONDO
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!