"Sve je bilo u redu, kupila sam skušu kod svog ribara na tržnici, bila je sveža, bistre oči, crvene škrge, ali kada sam počela da pripremam ručak, ostala sam šokirana. Nakon otvaranja utrobe iz unutrašnjih organa počeli su da gmižu crvići i osetila sam smrad. Bio je to prizor od kog mi se podigao želudac. Pokušala sam da očistim i drugu ribu, ali dogodila se ista stvar. Bacila sam obe i treću neočišćenu, a kako sam ogulila krompire za rernu, na kraju smo za ručak jeli tikvice umesto skuše", opisala je jedna čitateljka svoje jezivo iskustvo za hrvatski Jutarnji list.

Paraziti i bakterije u hrani najviše se javljaju tokom leta, kad su vrućine velike, jer visoke temperature pogoduju njihovom razmnožavanju. Upravo ovo  desilo sa gorepomenutom skušom, a o kakvom parazitima je reč i koliko su opasni objasnio je Toni Dokupil, vlasnik ribarskog obrta Hobotnica s Raba.

 "Reč je o ribljem parazitu koji nije opasan za ljude ako se riba termički obradi. Prizor nakon otvaranja utrobe je ružan za videti, ali to ne znači da ribu treba baciti", rekao je Toni.

Koji crvi "napadaju" ribu?

Inače, već je bilo slučajeva zanrznute ribe (oslića) zaražene  "anisakis simplexom", nije samo sveža podložva tarzmnožavanju ovih crva. Ova vrsta parazita izaziva bolest po imenu anisakijaza, a evo koliko je opasna i šta da radite ukoliko u ribi naiđete na njih.

Anisakijaza je oboljenje koje sada u grupu zoonoza, bolesti prenosivih sa životinja na čoveka. Do zaražavanja parazitom kod ljudi najčešće dolazi nakon konzumacije sirove, blago marinirane ili soljene, odnosno nedovoljno termički obrađene ribe a koja u sebi nosi ove crve. Rizični su i proizvodi od sirove ribe kao što su suši ili karpačo.

U slučaju konzumacije ribe ili namirnica koje su zaražene anisakisom, kod ljudi se može javiti oboljenje u vidu gastrointestinalnih simptoma. Prvi simptomi stomačnih tegoba, tačnije žuludačnih, mogu da se jave već od sat do osam sati. Kod crevnih bolesti, simptomi se javljaju kasnije, u razdoblju od pet do sedam dana nakon konzumiranja ribe. Od kliničkih simptoma najčešće se javljaju: mučnina, povraćanje, dijareja, prisutnost krvi u stolici, popraćeni povišenom telesnom temperaturom.

Larvfe takođe mogu da naškode zdravlju ljudi, a čal i one termički obrađene mogu da izazovu neke alergijske reakcije, u prvom redu gingivitis i bronhijalni spazam.

Šta raditi?

Iz hrvatske Uprave za ribarstvo dali su preporuke kako da se zaštitite:

  1. čišćenjem utrobe pre konzumacije ribe uklanjaju se paraziti, pa tako ne predstavljaju opasnost;
  2. termičkom obradom ribe (već na 60 stepeni C) ili smrzavanjem ribe na - 20 stepeni C u svim delovima namirnice tokom 24 sata uništava se anisakis;
  3. izbegavajte konzumaciju sirove ribe (suši, karpačo).

MONDO