Anđelina Džoli je u jednom ranijem intervjuu zgrozila javnost kada je otkrila da njena deca uživaju u jedenju insekata, te da "cvrčke mogu da pojedu kao kesu čipsa".

Međutim, ona nije jedina poznata ličnost koja jede bube. Sve više njih okreće se ovom režimu ishrane, kako bi uneli manje ugljenih hidrata, a više proteina, zdravih masti, gvožđa i kalcijuma.

Tako je, na primer, oskarovka Lupita Njong’o večera crve u jednom poznatom restoranu u Los Anđelesu. Glumica je uživala u voću posutom crvima, što je i dokumentovala na društvenim mrežama.

lupita njongo.jpg
Instagram/Screenshot/lupitanyongo 

Nešto ranije je i Nikol Kidman uživala u obroku koji se sastojao od živih crva, a zatim je prešla na skakavce.

"Dve milijarde ljudi širom sveta jedu bube i ja sam jedna od njih", izjavila je glumica.

nikol 1.jpg
YouTube/screenshot/Vanity Fair 

Robert Dauni Džunior još je jedna od poznatih ličnosti koje smatraju da prelazak na ishranu insektima može da spase planetu. U skladu sa tim stavom, on u svoje proteinske šejkove dodaje larve crva brašnara.

robert dauni dzunior.jpg
Twitter/Screenshot/@colbertlateshow 

Ni Selma Hajek nije odolela ovakvo ishrani, pa je još 2015. godine na društvenim mrežama pokazala da uživa u jedenju cvrčaka.

Anketa

Da li biste vi mogli da jedete insekte?

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko dve milijarde ljudi širom sveta jede insekte, kao deo svoje tradicionalne ishrane. Najčešće se konzumiraju razni tvrdokrilci, a zatim gusenice, pčele, ose, skakavci i cvrčci. Više od 1.900 vrsta insekata se smatra jestivim, a stručnjaci tvrde i da su veoma nutritivni – bogati proteinima, zdravim mastima, gvožđem, kalcijumom, a sadrže malo ugljenih hidrata.

Štaviše, neki od njih tvrde i da su insekti barem jednako, ako ne i više hranljivi od mesa koje ljudi konzumiraju.

(MONDO)