Koliko puta ste čuli za dobro poznatu rečenicu: "Ako iščupaš jednu sedu dlaku, izrašće nove dve ili ako često šišate krajeve, kosa će mnogo brže da raste?

Neki će se razočarati u startu, ali prema rečima jedne frizerke, ovo je potpuna neistina. Rejček Valentin, koja na društvenim mrežama redovno objavljuje savete o nezi i zdravlju kose, nedavno je otkrila pet mitova i šokirala mnoge, a kada ih budete i vi pročitali, shvatićete da ste živeli u zabludi. A evo i koji su:

Mit broj jedan: Kosa može da se navikne na jedan te isti šampon. Isti šampon treba koristiti u kontinuitetu dve do tri godine jer često menjanje ovog prozvoda iritira kožu glave i na taj način vi joj stalno dajete neke nove sastojke. Ona se stalno iznova privikava na njih.  Zatim je razotkrila mit da će kosa biti zdravija ako samo ošišate ispucale krajeve. To apsolutno nije dovoljno, već je potrebno da je negujete na adekvatan način.

devojka dira kosu
Shutterstock/triocean 

Treći mit se odnosio na to da ako iščupate jednu sedu dlaku, izrašće nove dve. Četvrta uobičajena zabluda tiče se farbanja kose. Veruje se da će se farba bolje primiti na prljavu kosu, što je apsolutno netačno jer masnoća stvara dodatnu barijeru u dodiru sa farbom. I za kraj, peti mit jeste da redovno šišanje kose učiniće da ona brže raste. Kosa, nažalost, raste istom brzinom - u proseku oko centimetar mesečno i šišanje uopšte ne utiče na to. Takođe, rast kose u mnogome zavisi od načina ishrane i života generalno.

(MONDO)