"Antioksidanti i antimikrobi koje sadrže flavonoidi svežeg crnog luka pogodni su za konzerviranje hrane", kaže istraživač Džonatan Santas, koautor projekta.

Flavonoidi crnog luka, ne samo da su zdravi, već sadrže i sastojke koji produžavaju rok trajanja hrane i tako čine prirodnu alternativu veštačkom konzervansu koji se koristi u prehrambenoj industriji, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Katalonskog Politehničkog univerziteta i Univerziteta u Barseloni, prenosi "Dojče Vele".

"Crni luk može uspešno da odloži oksidaciju u emulzijama ulja i vode – u namirnicama kao što su margarin i majonez, takođe može da doprinese dužem trajanju te hrane", kaže Santas.

Sprečava razvoj bakterija

Istraživački tim istraživao je takozvane bele i žute sorte crnog luka i ispostavilo se da njihovi flavonoidi sprečavaju razvoj bakterija (kao što su Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus i Listeria monocytogenes) koje doprinose kvarenju hrane.

Prethodne studije pokazale su da je crni luk veoma zdrav zahvaljujući svojim antioksidantima, kao i da može da doprinese sprečavanju nekih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, čak i nekih vrsta raka.

Inače, crni luk spada u jedno od povrća koje se najviše gaji i konzumira širom sveta i jedan je od glavnih sastojaka mediteranske kuhinje.

(MONDO)