Poreklo sladoleda jedna je od gastronomskih zagonetki bez konačnog odgovora. Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile ovaj desert, a mnogi misle da je recept za ovu poslasticu u Evropu doneo Marko Polo.

Zasluge za kreiranje prvog sladoleda u formi koju danas ima pridaju se Napolitancima, a prvi recepti zabeleženi su u kulinarskim knjigama iz 18. veka.

Ako i vi spadate u one koji ne mogu da odole ovoj letnjoj poslastici, možete se zabaviti pravljenjem domaćeg sladoleda po ovom jednostavnom receptu.

Sastojci:

Litar mleka
100 grama šećera
osam žumanaca
200 grama čokolade za kuvanje
Slatka pavlaka ili šlag za dekoraciju

Umutite mikserom žumanca sa šećerom, a zatim istopite čokoldau. Mleko zagrevajte do ključanja, a zatim dodajte čokoladu uz stalno mešanje. Mešajte na vatri još par minuta, pa smesu polako, uz stalno mešanje dodajte umućenim žumancima.

To još malo umutite mikserom, a zatim smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne (između 30 i 40 minuta).

Kad skinete sa šporeta, još malo izmiksirajte da bi sladoled bio rastresitiji, a zatim ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

Ako ste odlučili da se bez griže savesti prepustite uživanju, pre služenja ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.

(MONDO)