Ako i vi spadate u one koji ne mogu da odole ovoj letnjoj poslastici, možete se zabaviti pravljenjem domaćeg sladoleda po ovom jednostavnom receptu.
Poreklo sladoleda jedna je od gastronomskih zagonetki bez konačnog odgovora. Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile ovaj desert, a mnogi misle da je recept za ovu poslasticu u Evropu doneo Marko Polo.
Zasluge za kreiranje prvog sladoleda u formi koju danas ima pridaju se Napolitancima, a prvi recepti zabeleženi su u kulinarskim knjigama iz 18. veka.
Ako i vi spadate u one koji ne mogu da odole ovoj letnjoj poslastici, možete se zabaviti pravljenjem domaćeg sladoleda po ovom jednostavnom receptu.
Sastojci:
Litar mleka
100 grama šećera
osam žumanaca
200 grama čokolade za kuvanje
Slatka pavlaka ili šlag za dekoraciju
Umutite mikserom žumanca sa šećerom, a zatim istopite čokoldau. Mleko zagrevajte do ključanja, a zatim dodajte čokoladu uz stalno mešanje. Mešajte na vatri još par minuta, pa smesu polako, uz stalno mešanje dodajte umućenim žumancima.
To još malo umutite mikserom, a zatim smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne (između 30 i 40 minuta).
Kad skinete sa šporeta, još malo izmiksirajte da bi sladoled bio rastresitiji, a zatim ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Ako ste odlučili da se bez griže savesti prepustite uživanju, pre služenja ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.
(MONDO)
Zasluge za kreiranje prvog sladoleda u formi koju danas ima pridaju se Napolitancima, a prvi recepti zabeleženi su u kulinarskim knjigama iz 18. veka.
Ako i vi spadate u one koji ne mogu da odole ovoj letnjoj poslastici, možete se zabaviti pravljenjem domaćeg sladoleda po ovom jednostavnom receptu.
Sastojci:
Litar mleka
100 grama šećera
osam žumanaca
200 grama čokolade za kuvanje
Slatka pavlaka ili šlag za dekoraciju
Umutite mikserom žumanca sa šećerom, a zatim istopite čokoldau. Mleko zagrevajte do ključanja, a zatim dodajte čokoladu uz stalno mešanje. Mešajte na vatri još par minuta, pa smesu polako, uz stalno mešanje dodajte umućenim žumancima.
To još malo umutite mikserom, a zatim smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne (između 30 i 40 minuta).
Kad skinete sa šporeta, još malo izmiksirajte da bi sladoled bio rastresitiji, a zatim ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Ako ste odlučili da se bez griže savesti prepustite uživanju, pre služenja ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.
(MONDO)