U 21. veku su se pojavile mnoge namirnice i proizvodi za koje naši preci koji su živeli u 19. pa čak i u 20. veku nisu čuli. Međutim, istovremeno se čini da neka jela za koja svi znaju su u riziku da "nestanu sa lica Zemlje", a evo i zašto... Naučnici iz Mađarske naveli su pet namirnica koje naši unuci najverovatnije neće imati priliku da probaju...

1. Pašteta od pačje džigerice

Prema naučnicima, foa gra (foie gras), odnosno luks pašteta od pačje džigerice bi mogla da potone u zaborav, jer je preskupa za proizvodnju. Postoji i pritisak aktivista za prava životinja jer se za ove potrebe patke praktično nasilno tove.

2. Kafa i kakao

Globalno zagrevanje bi moglo da nas ostavi bez dve najpopularnije naminice u svetu - kafe i čokolade! U visoravnima Kolumbije, gde se tradicionalno uzgajaju zrna kafe i kakaoa, temperature su porasle u poslednjih 10 godina. Usled toplote, na plantažama se sve češće javljaju najezde insekata koji šetete  biljkama. Posledica je smanjena proizvodnja kafe i kakaoa.

3. Med

Pčelari se žale da pčele sve češće i sve ozbiljnije oboljevaju. I ovo se dešava širom sveta, svuda gde se uzgajaju pčele i proizvodi med. Prema najradikalnijim procenama, do 2050. godine bi broj pčela mogao toliko da se smanji, da će med postati poslastica koju će moći da priušte samo najbogatiji.

4. Avokado

Namirnica koju jutricionisti preporučuju kao ekstremno zdravo, a nije posebno popularna u Srbiji zbog "jake" cene, mogla bi da nestane "sa lica Zemlje" i to u ne tako dalekoj budućnosti... Razlog? Isti kao i za većinu drugih - za to je isto globalno zagrevanje.

5. Banane

Zvuči prosto neverovatno, ali ovo voće je takođe u opasnosti da nestane sa polica prodavnica i piljara. Šta je problem? Najpopularnija sorta "cavendish" banana poslednjih godina je drastično smanila prinose zbog gljivičnih infekcija drveća. Po naučnicima, bakterija ubija korenov "sistem palmi", što sprečava drvo da dobije dovoljno vode i hranljivih materija i umire.

(MONDO)