Iako znaju da ne bi trebalo, ipak postoje žene koje odu na spavanje, a da prethodno ne skinu šminku. Posledice ovakve, pa slobodno možemo reći "nehigijene" su zabrinjavajuće, ali postoji još nešto što dame zaborave ili namenski ne "skidaju", ne znajući da tako rizikuju zdravlje. Reč je o minđušama.

Zašto bi trebalo da skidate nakit, a posebno naušnice kad idete na spavanje? Za izradu nakita često se koristi nikl - metal na koji je osetljiva svaka treća osoba. Što je koža duže u kontaktu sa njim, veća je verovatnoća da će izazvati iritaciju.

Istovremeno, ni srebro ili zlato nisu "najbezbedniji". Tokom spavanja, nakit može da se zakači za jastuk i praktično rastegne rupicu u ušima. Posebno je "opasan" masivan nakit, velike karike ili viseće minđuše sa tepkim kamenjem.

Međutim, to nije sve. Istraživanja su pokazala da žene koje spavaju sa minđušama (posebno na boku ili stomaku) često imaju glavobolje ujutru. Bol nje javlja kao posledica produženog pritiska igle na kožu. Ako redovno patite od glavobolje u prvim satima nakon buđenja, a spadate u grupu onih koje ne skidaju minđuše pre spavanja, razmislite o tome da promenite ovu lošu naviku. Testirajte mesec dana, velika je verovatnoća da će glavobolje nestati.

Manje bitno, ali ne i beznačajno, jeste i to što ako nosite nakit kada spavate rizikujete da ga oštetite. Noću se igle često lome, a kamenčići ispadaju usled trenja sa jastukom.

(MONDO)