U novembru prošle godine, poznati gastronomski sajt "Taste Atlas" izazvao je burne reakcije Srba kada je sastavio listu 10 najgorih srpskih jela. Među njima su se našla jela poput podvarka, pihtija, popare, svadbarskog kupusa i ostalih specijaliteta koji su deo tradicije. Samo desetak dana kasnije, svetski kuvari su izbacili listu od 10 najboljih jela u Srbiji, a na kojoj su se našli roštilj, krofne, burek, ajvar...

Ipak, jedno jelo su proglasili hranom koja nema konkurenciju. "Taste Atlas" je ovoga puta objavio listu najboljih čorbi na svetu, a naš pasulj zauzeo je 20. mesto. Evo kako ga opisuju na sajtu: "Pasulj je popularna srpska čorba koja se tradicionalno sprema od belog pasulja. Pasulj se obično krčka sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem kao što su luk i šargarepa. Paprika, lovorov list i beli luk se obično koriste kao začini u supi.

lista najboljih čorbi
www.tasteatlas.com/Sreenshot 

Pasulj je tipičan predstavnik srpske hrane, a veoma je popularan i na celom Balkanu, posebno u zemljama u okruženju. Preporučuje se da jelo poslužite sa malo hrskavog hleba i isečenog sirovog luka sa strane", piše na sajtu. Ova lista dospela je na Redit, a u komentarisanje su se odmah uključili i Srbi. Evo šta su pisali:

pasulj
MONDO/P. Vujić 
  • "Odbijam rezlutat ovog jer pasulj nije na prvom mestu".
  • "Pasulj najjači, kažu da su Švabe lude za srpskim vojničkim pasuljom".
  • "Ne mogu da verujem da se čorbast pasulj zapravo smatra kao naše jelo. Mislio sam da je to nešto osnovno što svi na svetu jedu".
  • "Čorbast pasulj i rebarca, nema bolje!".

(MONDO)