Praznici još uvek traju, a retko koja porodica u Srbiji pojede uskršnja jaja još prvog dana. Lepa dekoracija nam i dalje krasi sto, ali kuvana jaja imaju znatno kraći rok od svežih. Stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo dugo da ih držite na sobnoj temperaturi, a sve zbog procesa koji nastaje.
Svi znamo da jaja nakon kuvanja treba da držimo u frižideru, a ne u korpi na stolu. U frižideru možete da ih čuvate do sedam dana, dok puknuto jaje može da se čuva pet dana. Šta se dešava ako nam jaja dugo stoje na stolu? Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.
Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje "ranjivo" i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želuca".
Simptomi mogu da variraju, od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje. Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi, savet je da ih pojedete isti ili najkasnije naredni dan. Pročitajte i koliko kuvanih jaja dnevno smemo da pojedemo!
(MONDO)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću