Među najpopularnije letnje koktele spada i mohito - pije se sa puno leda, a kombinacija ruma, limete i mente osvežava posle prvog gutljaja. Evo kako se pravi, ali i zašto se tako zove, odakle potiče...
Kuba je rodno mesto mohita, dok su ostali precizniji podaci o poreklu predmet debate.
Prema jednoj priči koktel sličan mohitu - "el drake", napravljen je još u XVI veku u čast Sera Frensisa Drejka, engleskog pomorskog kapetana. Korišćeni su isti sastojci od kojih se i danas pravi ovaj koktel, samo je umesto ruma isprva stavljana tafija, sve dok oko 1650. Britancima nisu počeli da koriste rum.
Pojedini istoričari tvrde i da su afrički robovi, koji su radili na kubanskim poljima šećerne trske, tokom XIX veka doprineli stvaranju slatkog nektra.
Kada god i ko god je izmislio mohito verovatno nije ni sanjao da će ga proslaviti Amerikanac - nobelovac Ernest Hemingvej, kome je ovaj koktel bio omiljeni. Baš kao i legendarnoj francuskoj glumici Brižit Bardo.
Mohito je postao moderan tropski koktel osamdesetih godina prošlog veka i taj epitet zadržao je sve do danas.
O poreklu imena mohito takođe postoji nekoliko teorija. Jedna takva tvrdi da se odnosi na "mojo", popularni kubanski sos napravljen sa belim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Druga teorija je da je ime mohito jednostavno izvedeno od "mojadito", deminutiva od "mojado". U prevodu sa španskog to znači mokar.
Rum i limeta su kombinacija koja osvežava i podiže raspoloženje. Definitivno odličan izbor za vrele letnje večeri. Međutim, ovaj svetski poznati kubanski koktel ima i svoje varijacije.
Mnogi hoteli u Havani dodaju angostura pelinkovac da bi ublažili slatkoću mohita, a sa listićima mente je umesto kristal šećera pomešan šećer u prahu. Za meksički mohito koristi se tekila umesto laganog ruma kao primarnog alkohola i zaslađuje se slatkim sirupom umesto šećerom.
Prljavi mohito ("Dirty Mojito") se pravi od začinjenog ruma, sirupa od braon šećera, limete, iseckane nane i sode. Pravi se i bezalkoholni mohito i on se naziva devičanski mohito ili nohito.
Za spremanje jabuka mohita koristi se liker od jabuke umesto ruma. Takođe, postoje mohito kokteli sa ukusom jagode, manga, lubenice, breskve...
Posle ovoliko informacija verovatno ste ožedneli. Pije vam se mohito?
Evo recepta barmena Vladana Vasiljevića iz Bara Central, gde je zapravo i Udruženje barmena Srbije:
I još nešto treba da znate dok pijuckate mohito... Oblast u Nju Džersiju je na kratko nosila ime Mohito, u čast ovog kubanskog koktela.
Veće opštine Buena Vista je 26. aprila 2004. glasao da se ime Ričlenda, koji je deo Buena Vista taunšipa, u prvoj polovini maja te godine nosi ime Mohito.
Inače, Ričlend je dom farmerske porodice Dalponte, koja je glavni snabdevač nane na istočnoj obali.
(Aleksandra Petrovski - MONDO)
Prema jednoj priči koktel sličan mohitu - "el drake", napravljen je još u XVI veku u čast Sera Frensisa Drejka, engleskog pomorskog kapetana. Korišćeni su isti sastojci od kojih se i danas pravi ovaj koktel, samo je umesto ruma isprva stavljana tafija, sve dok oko 1650. Britancima nisu počeli da koriste rum.
Pojedini istoričari tvrde i da su afrički robovi, koji su radili na kubanskim poljima šećerne trske, tokom XIX veka doprineli stvaranju slatkog nektra.
Kada god i ko god je izmislio mohito verovatno nije ni sanjao da će ga proslaviti Amerikanac - nobelovac Ernest Hemingvej, kome je ovaj koktel bio omiljeni. Baš kao i legendarnoj francuskoj glumici Brižit Bardo.
Mohito je postao moderan tropski koktel osamdesetih godina prošlog veka i taj epitet zadržao je sve do danas.
O poreklu imena mohito takođe postoji nekoliko teorija. Jedna takva tvrdi da se odnosi na "mojo", popularni kubanski sos napravljen sa belim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Druga teorija je da je ime mohito jednostavno izvedeno od "mojadito", deminutiva od "mojado". U prevodu sa španskog to znači mokar.
Rum i limeta su kombinacija koja osvežava i podiže raspoloženje. Definitivno odličan izbor za vrele letnje večeri. Međutim, ovaj svetski poznati kubanski koktel ima i svoje varijacije.
Mnogi hoteli u Havani dodaju angostura pelinkovac da bi ublažili slatkoću mohita, a sa listićima mente je umesto kristal šećera pomešan šećer u prahu. Za meksički mohito koristi se tekila umesto laganog ruma kao primarnog alkohola i zaslađuje se slatkim sirupom umesto šećerom.
Prljavi mohito ("Dirty Mojito") se pravi od začinjenog ruma, sirupa od braon šećera, limete, iseckane nane i sode. Pravi se i bezalkoholni mohito i on se naziva devičanski mohito ili nohito.
Za spremanje jabuka mohita koristi se liker od jabuke umesto ruma. Takođe, postoje mohito kokteli sa ukusom jagode, manga, lubenice, breskve...
Posle ovoliko informacija verovatno ste ožedneli. Pije vam se mohito?
Evo recepta barmena Vladana Vasiljevića iz Bara Central, gde je zapravo i Udruženje barmena Srbije:
I još nešto treba da znate dok pijuckate mohito... Oblast u Nju Džersiju je na kratko nosila ime Mohito, u čast ovog kubanskog koktela.
Veće opštine Buena Vista je 26. aprila 2004. glasao da se ime Ričlenda, koji je deo Buena Vista taunšipa, u prvoj polovini maja te godine nosi ime Mohito.
Inače, Ričlend je dom farmerske porodice Dalponte, koja je glavni snabdevač nane na istočnoj obali.
(Aleksandra Petrovski - MONDO)