Postoji mnogo rasa psa, a sva od njih ima poseban karakter i određene osobine. Dok se pojedine smatraju najboljima za decu ili stan, ima i onih koje su namenjene isključivo dvorištu i zaštiti celokupne imovine. Psi za dvorište uglavnom imaju i ulogu čuvara. Najbolje pse čuvare najviše odlikuju dve osobine - odani su i zaštitnički nastrojeni. Kada se neko približi kapiji njihovog vlasnika, lajanjem odmah upozoravaju o pridošlici ili žele da oteraju uljeza.

Ipak, malo ko zna da je psima sa genetskom predispozicijom dobrog čuvara uvek potreban vlasnik sa iskustvom i znanjem. Kada je pas odan, posvećen i zaštitnički nastrojen prema porodici, svaki vlasnik treba da zna da to nosi i veću odgovornost. Najboljim psima čuvarima smatraju se sledeće rase:

NEMAČKI OVČAR

Lako se dresira, poslušan je i život daje za svog vlasnika. To su karakteristike nemačkog ovčara zbog kojih je ujedno i omiljena rasa u seoskim domaćinstvima. Ovo je rasa koja nikada ne napada - dopušta ljudima da priđu, a posebno štiti decu. Ipak, ukoliko vlasnik da naredbu, učiniće sve. Nemački ovčar je savršen spasilački pas koji je sastavni deo policije, a osobama sa oštećenim vidom pruža neverovatnu pomoć. Rođeni su sa izvanrednom inteligencijom.

BELGIJSKI OVČAR

Belgijski ovčar je inteligentan pas izuzetnog njuha, koji se lako obučava i izaziva poštovanje. Glavne karakteristike ove rase su inteligencija, pokornost, vernost, pažnja, poslušnost, snaga, nezahtevnost, brzina i otpornost. Belgijski ovčar obožava decu, ima urođeni zaštitnički instinkt i uvek se oseća kao deo porodice. Emotivan je, ne voli grubost, ali prilikom upoznavanja sa drugim psima može da pokaže agresivnost. Belgijski ovčar treba da ima iskusnog i strogog vlasnika, koji će mu pokazati ko je glavni. Takođe, ukoliko je vlasnik grub prema njemu, neće izvršavati komande. Ova rasa psa je izabrana da pomaže američkoj mornarici.

DOBERMAN

Vrlo inteligentna i odana rasa. Doberman napada samo onda kada smatra da je imovina ili vlasnik imovine u velikoj opasnosti. Prema jednom američkom istraživanju, doberman nikada neće ubiti uljeza, za razliku od pit bula. Često se koriste u ovjnim i policijskim jedinicama. Doberman je uvek spreman da štiti vlasnika i alarmiraće celu porodicu ako oseti da je situacija opasna. Poznati su po dugom životnom veku, a mnogi kažu da su oni najbolji psi za dvorište. Vole da uče i uvek daju maksimum svog potencijala.

KANE KORSO

Ovo su jaki i snažni psi kojima je od samog rođenja potrebna stroga dresura. Kada se odvoje od majke, odmah treba da znaju ko je gazda u kući, jer će uz vlasnika znati šta treba da rade. Ova rasa uliva strahopoštovanje, a izuzetno je lojalna i verna. Psi imaju genetsku predispoziciju za ulogu čuvara. Prema strancima su sumnjičavi, ali kada su u društvu vlasnika, neće ispoljiti agresivnost. Ne prezaju od drugih pasa, ali nije rasa koja prva napada bez razloga.

(MONDO)