"Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak", kaže stara poslovica, a da je prvi jutarnji obrok zaista važan, potvrđuju i stručnjaci. Ako izaberete kvalitetan, izbalansiran doručak, obezbedili ste telu dovoljno energije da se izbori sa svim obavezama koje vas u toku dana očekuju, dali ste mu optimalnu količinu nutrijenata koji imaju blagotvoran uticaj na organizam, a ako ste još jelovnik obogatili namirnicama koje sadrže vlakna - sačuvaćete zdravlje creva i sprečiti nadutost.

Dajemo vam pet predloga za super doručak koji podstiče rad creva, održava bakterije u balansu i sprečava nadutost.

1. Ovsena kaša sa lanenim semenkama i bobičastim voćem

Ovsena kaša je bogata vlaknima koja pomažu u regulaciji probave. Dodavanje lanenih semenki, koje su takođe bogate ovim nutrijentom, poboljšava se funkcija creva. Kažu pospite bobičastim voćem, poput malina, borovnica ili jagoda, kako bi dodatno uneli antioksidanse.

2. Grčki jogurt sa čia semenkama i bademima

Grčki jogurt je bogat probioticima koji pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore. Čia semenke su izvor vlakana i pomažu u održavanju zdrave probave. Dodajte nekoliko badema da ova kaša bude hrskava, a bonus je i što ćete uneti zdrave masnoće.

3. Integralni tost sa avokadom i jajetom

Integralni hleb je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave. Avokado je pun zdravih masnoća koje su korisne za održavanje zdravlja creva. Dodajte kuvano jaje za proteine i druge hranljive sastojke.

4. Voćna salata sa jogurtom i medom

Napravite osvežavajuću voćnu salatu od sezonog voća poput jabuka, krušaka, pomorandži i banana. Dodajte malo grčkog jogurta i meda da bude gušća i slađa. Voće je bogato vlaknima i vodom, što pomaže u olakšavanju probave.

5. Smuti sa spanaćem, bananom i bademovim mlekom

Napravite zdrav smuti sa svežim spanaćem, bananom i bademovim mlekom. Spanać je bogat vlaknima i hranljivim materijama koje pomažu u probavi. Banana daje slatkoću, a bademovo mleko je niskokalorično.

Ovih pet predloga za doručak obezbediće vašem organizmu vlakna, hranljive materije i zdrave sastojke koji će pomoći da održavate dobro zdravlje creva.

BONUS VIDEO:

Doktorka pokazuje vežve za zatvor tiktok/kathyhealthtips

 (MONDO)