Debata o razlikovanju voća i povrća obično traje u nedogled i kad god se dilema razreši, iz sezone u sezonu se ponovo javlja. Dok smo mi sigurni kojoj grupi pripadaju određene namirnice, nije tajna da postoje vrste koje nas zbunjuju. Uvreženo je mišljenje da je tikvica povrće, a lubenica voće. Ipak, ako pitate naučnike, tikvica i krastavac spadaju u red voća, a lubenica je povrće. Šta je istina?

Po botaničkoj definiciji, bundeva, paradajz, pa čak i tikvica pripadaju voću, dok je povrće vrlo jasno korenje (cvekla, repa i krompir), lišće (zelena salata i spanać) ili stabljika (brokuli, celer). Ali, sasvim je drugačija definicija ako gledate s kulinarskog stajališta. Kuvari voćem smatraju kiselkasto i slatko voće koje se rado poslužuje u desertima.

Ipak, iako se u narodu naziva voćem, lubenica je zapravo povrće. Pripada porodici krastavaca, u koju spadaju i tikve. Uzgaja se kao povrće i koriste se isti sistemi kao za proizvodnju povrća, ali hortikulturista Dr Lin Brendenberger smatra da nije sve crno i belo kada je reč o klasifikaciji voća i povrća.

Lubenica je zdrava namirnica zahvaljujući bioaktivnim jedinjenjima, vitaminima i mineralima. Ipak, lubenica ne može da se pohvali da je bogata proteinima. Porcija od 100 grama lubenice ima samo 0,61 gram proteina. Budući da je niskokalorična i puna vode, lubenica je dobra namirnica za mršavljenje. To je još jedna stavka koja izaziva neodumicu - koliko kalorija ima lubenica?

Ima manje kalorija od bobičastog voća. Ukoliko pojedete porciju od 100 grama lubenice, unećete samo 30 kalorija. Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode čine je idealnim osveženjem u letnjim danima. Osim toga, lubenicu je poželjno jesti nakon treninga, jer šećer pomaže mišićima da dopune istrošene zalihe glikogena.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija lubenica

(MONDO)