Popularni način plesa, tverkovanje, poslednjih godina preplavio je noćne klubove. Brzo pomeranje zadnjice često može da se vidi uz pop, tehno ili dance numere, ali kod nas i uz narodnjake. Svetsku popularnost stekao je nakon što ga je u leto 2013. izvela glumica i pevačica Majli Sajrus, dok svoje duboko poreklo vodi iz Afričke kulture. Pa tako, neka plemena u Africi tokom izvođenja rituala sadrže ovakav način plesa.

U prestoničkim klubovima, tverkovanje kod devojaka kod nekih izaziva groženje, dok im se drugi dive. Kako god da se okrene, jačem polu je nemoguće da ostane imun na jedan od jačih atributa ženskog tela. Šta se krije iza ovog fenomena zvanog tverkovanje? Ako ste pomislili da je u pitanju samo ples, grdno se varate. Tverkovanja ima daleko dublje značenje, otkriva stručnjak za govor tela Džudi Džejms.

On smatra da tverkovanje ima se*ualnu konotaciju i da se na taj način upravo daju se*ualni signali drugom pojedincu. U životinjskom carstvu radilo bi se o parenju sa signalima usmerenim na određenog partnera.

Takođe, žene na taj način žele da prikažu određenu dozu samopoudzanja i dominacije. Takođe, u igri je i skretanje pažnje na sebe. Međutim, danas je tverkovanje postalo sastavni deo muzičke kulture, video spotova i hobija. Tverkovanje se uči, a smatra se da je odličan način vežbanja i topljenja viška kilograma.

Ipak, iako je izražavanje se*ualnosti na taj način za mnoge upitno, danas devojke koje se profesionalno bave tverkovanjem uspele su da ga demistifikuju i pokažu da i te kako može da bude izraz kreativnosti i umetnosti. Slična situacija se i sa "pole densom" - umetničkim igranjem oko šipke.

BONUS VIDEO:

MLADA GLUMICA JE AMBASADORKA PLESA OKO ŠIPKE?! Otkrila da uživa u tome: To jeste erotično, ali u tome postoje takmičenja! Kurir televizija

 (MONDO)