Ako vam veš, posebno peškiri i nakon pranja neprijatno mirišu, evo kako da rešite taj problem. Največi krivac jeste buđ! Zajedno sa drugim bakterijama, buđ brzo raseu na mekanim, vlažnim površinama, pa su peškiri idealno leglo za njih.

"Za najbolji metod za uklanjanje pljesnivih, vlažnih mirisa sa peškira, želela bih da podelim isprobanu metodu koja je dosledno davala odlične rezultate", ističe Kristin Cieslarski, savetnica za uređivanje doma.

Ona savetuje kombinovanje prirodnih sastojaka i pametnog pranja veša kako se ne bi tkanina još više oštetila. Za početak, ključno je da prvo razumete uzrok gljivičnog mirisa u peškirima. Često je to posledica toga što se peškiri ne osuše u potpunosti između upotrebe.

"Preporučujem da svoje peškire perete odvojeno od drugog veša kako biste smanjili razmnožavanje bakterija i buđi. Dodavanje sirćeta i sode bikarbone u mašinu za pranje veša je ključ za uklanjanje tih tvrdoglavih mirisa", dodaje Kristin.

Dodajte jednu šolju sirćeta u deo za deterdžent ili direktno u bubanj sa peškirima i uključite redovan ciklus pranja. Kada se ciklus završi, držite peškire u mašini i dodajte pola šolje sode bikarbone. Pokrenite još jedan ciklus pranja, ovog puta koristeći deterdžent za osetljivu kožu ili fine tkanine.

Posle drugog ciklusa pranja, obavezno izvadite peškire odmah i okačite ih da se osuše na vazduhu ili u sušilici na niskoj temperaturi.

BONUS VIDEO:

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign

 (MONDO)