Modni spektakl Met Gala koji okuplja brojne slavne ličnosti iz sveta glume, biznisa, mode, politike održava se svakog prvog ponedeljka u maju. Svi sa nestrpljenjem čekaju nove kreacije, trendove, promašaje i nove parove na crvenom tepihu. Širom sveta to je događaj čije se gledanje ne propušta.

Da se podsetimo, prethodnu smo ispratili u čast slavnog modnog kretaora Karla Lagerfelda koji je ostavio neizbrisiv trag na savremnu modu. Ove, možemo da očekujemo pravu renesansu kada je moda u pitanju. Naime, tema Met Gale za 2024. godinu zove se "Uspavane lepotice: ponovno buđenje mode". Planirano je da se vratimo u prošlost. Tačnije, biće predstavljeno 400 godina unazad modne industrije.

Na izložbi "Costume Institute" šestog maja 2024. godine biće prikazano 250 eksponata, uključujući 15 zaista retkih odevnih komada poput balske svilene haljine "Charles Frederick Worth" iz 1877. godine. Može se reći da će naredne godine, koja se bliži, biti godina modng prisećanja. Povratak u istoriju doneće mdone komade iz elizabetanske ere iz 17. veka, pa sve do 21. veka i savremenih dizajnera i umetnika.

Spojiće se prošlost, kultna moda sa savremenijim trendovima, a izložba će biti podeljena u tri celine: kopno, more i nebo šo je, prema rečima Endrjua Boltona, glavnog kustosa, u velikoj meri oda prirodi i emotivna poetika mode.

Važnu ulogu imaće i tehnologija, pa će se na izložbi koristiti i video animacije, svetlosne rojekcije i veštačka inteligencija. Osnivač SHOW studija Nik Najt biće kreativni konsultant na vizualnoj prezentaciji, dok će Sisel Tolas, koji je radio s kontroverznim brendom Balenciaga bit zadužen za posebne instalacije. Izvršni direktor Met Gale, Maks Holen rekao je za "Vogue" da će izložba prikazati umetnička dela iz više aspekata, da će publika bolje razumeti modnu istoriju i njenu lepotu. Ostaje da budemo stpljivi i sačekamo kakva će nova iznenađenja da nas sačekaju u maju 2024. godine...

Pogledajte delić Met Gale iz 2023. godine:

Profimedia Rijana - Met Gala 2023

 BONUS VIDEO:

Moda životinje modna revija TikTok/alexanderdroth

 (MONDO)