I pored svih mogućih modernih aparata, kapsula, granula, kao i raznoraznih ukusa, u Srbiji se najviše pije turska, odnosno domaća kafa. Neki je nazivaju i "srpskom"; ali ipak postoji nekoliko "caka" po kojima se ona razlikuje od domaće.
O zdravstvenim benefitima kafe se neprestano priča, i dok se nekada verovalo da može da naškodi, nutricionisti i lekari kažu da ima pozitivan efekat na ljudsko zdravlje. Pod uslovom, naravno, da se ne preteruje.
Iskusne domaćice su podelile nekoliko trikova koji garantuju najbolji ukus ovog crnog napitka, a koji su obično vezani za to kada se dodaje šećer - da li se džezva vraća na ringlu da "pusti ključ" i slično.
A ako ste ljubitelj turske (domaće) kafe, probajte i nešto neobičniju varijantu ovog toplog, okrepljujućeg napitka.
U džezvu uspite dve kašike šećera i stavite je na šporet. Sačekajte da šećer počne da se karamelizuje, pa dodajte 1 dl vode i 2-3 kašičice kafe. Kada se kafa počne da raste i skoro dođe do vrha džezve, ne treba da čekate da proključa, već je odmah sklonite sa vatre. U kafu možete dodati začine po ukusu - cimet i kardamom će joj dati suptilnu aromu, a crni biber i so će poboljšati ukus.
Kafu je potrebno tri puta zagrejati dok se ne pojavi pena, a zatim je skloniti sa šporeta...
BONUS VIDEO:
(MONDO/M.G.)
Herojska pobeda Partizana u Berlinu! Karlik Džouns 2 sekunde pre kraja doneo petu u nizu!
Partizan prosuo sve i izgubio u Subotici: Bledi crno-beli nisu mogli protiv Spartaka!
4, 3, 2 - Karlik Džouns za pobedu Partizana! Pogledajte koš kojim je Amerikanac zapalio Grobare u Berlinu
"Uvek sam verovao u Željka Obradovića!": Ostoja Mijailović pričao o timu i otkrio budžet Partizana
Uroš Blažić je osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora!