Čajna kobasica, koju imamo u ponudi brojni prehrambenih prodavnica, svrstava se u takozvane suve kobasice. Postoje brojne dileme o njoj, ali je činjica da mnogi vole da je jedu. Bilo kako bilo, kod čajne kobasice je važan i način na koji je sečete, ističe ruska kuvarica Julija Arhipova. Ona je objasnila zašto bi uvek trebalo da je sečete pod uglom od 35-40 stepeni.
Takav način sečenja je uveden zbog tehnoloških razloga. Kada se meso podvrgne toplotnoj obradi, njegova struktura se menja, postaje gušće i čvršće. Ukoliko čajnu sečete ravno, verovatno osećate jači otpor nego kad to uradite pod uglom. Sečenje ukoso je znatno lakše, ali i estetski lepše, ističe kuvarica.
Postoji još jedan razlog zbog kojeg je bolje da to radite ukoso. Ako čajnu sečete pod uglom, dobićete veće komade. Kuvarica je navela jedan primer - ako sečete ravno, za sendvič će vam biti potrebno pet do šest komada čajne, a ukoliko to radite dijagonalno, biće vam dovoljno dva do tri da pokrijete celu površinu sendviča.
A da li ste znali zašto se zove čajna kobasica?
Naziv "čajna kobasica" nije nastao u srpskom jeziku, već je bukvalan prevod nemačke reči "teewurst". U pitanju je kobasica nastala u gradu Rigenvaldu, na obali Baltika, koji se danas nalazi u Poljskoj, i to još u 19. veku. Kobasica "teewurst" pravljena je od svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva svinja, a potom je stavljana u tanka svinjska creva, koja se potom koristila za sendviče.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Smeštaj već od 1.200 dinara! Ova planina u Srbiji je pravi raj na zemlji, a idealna je za vikend odmor