Čuveni kulinarski sajt Taste Atlas još jedanput je iznenadio mnoge izborom najboljih sireva za 2023. i 2024. godinu. Kako Italija da prođe nezapaženo kada su sirevi u pitanju, pa tako i ovoga puta italijanski tasteje zauzeo prvo mesto.
U pitanju je parmezan (parmigiano reggano), kojem su posetioci spomenute stranice dali ocenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mlijeka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime. I na drugom i trećem mestu usledili su ostali italijanski sirevi – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza. Inače, mocarelu kardiolozi smatraju povoljnom za zdravlje srca.
Četvrto mesto zauzeo je grčki sir graviera naxou sa ocenom 4,64. Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski. Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocjenom 4,55.
Pljevaljski sir je osnovna namirnica mnogih crnogorskih jela. Ovaj beli sir se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mleka. Sir karakteriše jak ukus i kremasta tekstura. Njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima - narezani sir se soli, stavlja u drvena burad, a zatim potapa u salamuru, piše na sajtu.
Ističu da pljevaljski sir treba da odleži 15 dana pre nego što je spreman za konzumaciju. Sir je toliko popularan da se čak godišnje održava manifestacija Dani Pljevaljskog Sira, na kojoj svoje sireve predstavljaju brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)
Mesec dana Partizanovih poraza: Evroligaška sezona već izmiče iz ruku crno-belima
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Otac Predrag Popović u nesvakidašnjem izdanju: Evo kako uživa i čime sa bavi kada nije u crkvi