Mnogi Srbi ne mogu da zamisle jelo (najviše doručak) bez sira. Međutim, neki sirevi su izuzetno kalorični, pa samim time i bogati zasićenim mastima i natrijumom, pa treba da budete umereni sa njima, pogotovo ukoliko pazite na liniju, ali i krvni pritisak.
"Protein u siru je dobra alternativa proteinima iz mesa, jer je još uvek životinjskog porekla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje je telu potrebno, a ne može ih sintetisati sam", ističe nutricionistkinja Lurd Kastro Mortiljaro za CNN koja je zatim otkrila koji je sir nazdraviji:
1. Rikota
I Kastro Mortiljaro i nutricionistica Emili Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir. Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u telu. Protein od surutke sadrži širok raspon aminokiselina, s toga je ovo najbolja opcija za one koji žele da izgrade mišiće, snagu, ali istovremeno da izgube masnoću i kilograme.
2. Tvrdi sir
Kastro Mortiljaro veruje da su tvrdi sirevi poput parmezana ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umereno konzumiraju. Zbog manje vode i veće koncentracije, "tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i verovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa verovatno nećete preterati", kaže ona.
Takođe, savetovala je da izbegavate prperađene sireve, kao što je krem sir i onaj u pakovanju. Uvek je bolje sveže! Ne bi trebalo ni da preterujete sa unosom - ključ je u umerenosti. Sir kao prilog uz povrće i žitarice idealna je kombinacija.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)
Zvezda pokazala Evropi da joj je mesto u plej-ofu: Kad imaš igrača koji može sve, pobede se i najbolji!
Šta čeka Zvezdu i Partizan u Evroligi? Jedan grad može da bude prekretnica sezone, tamo "večiti" idu prvo!
Stručnjak za energetiku o sankcijama NIS-u: Cene goriva bi otišle u nebesa i došlo bi do nestašice
Partizanovog igrača čeka duža pauza: Mijailović otkrio detalje o povredi košarkaša!
Željko učio igrače kako da promaše slobodno bacanje: Uzeo loptu, šutnuo i okrenuo se ka Amerikancu (video)