Krompir je osnovna namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svetu postoji oko 2.000 sorti krompira. U prodavnicama i na pijacama često nalazimo krompir u tri različite boje - crvenoj, beloj i žutoj. Da li znate po čemu se oni razlikuju? Boja krompira je određena sortom.

Beli krompir

Sadrži više skroba od drugih sorti. Zahvaljujući sadržaju skroba, takav krompir je idealan za kuvanje i pravljenje pire krompira.

Žuti krompir

Ove sorte krompira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava oblik tokom kuvanja. Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.

Crveni krompir

Sadrži puno antioksidansa antocijanina i najmanje skroba od svih navedenih vrsta. Odličan je za prženje i pravljenje pomfrita.

Postoje i druge sorte krompira sa neobičnim bojama. Na primer, ljubičasti krompir je bogat fenolnim kiselinama i antocijaninima, a specifičan je i po tome što je neobičnog ukusa.

BONUS VIDEO:

Instagram/lara_bojanic Krompir

(MONDO/T.V.)