Krompir je osnovna namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svetu postoji oko 2.000 sorti krompira. U prodavnicama i na pijacama često nalazimo krompir u tri različite boje - crvenoj, beloj i žutoj. Da li znate po čemu se oni razlikuju? Boja krompira je određena sortom.
Beli krompir
Sadrži više skroba od drugih sorti. Zahvaljujući sadržaju skroba, takav krompir je idealan za kuvanje i pravljenje pire krompira.
Žuti krompir
Ove sorte krompira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava oblik tokom kuvanja. Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.
Crveni krompir
Sadrži puno antioksidansa antocijanina i najmanje skroba od svih navedenih vrsta. Odličan je za prženje i pravljenje pomfrita.
Postoje i druge sorte krompira sa neobičnim bojama. Na primer, ljubičasti krompir je bogat fenolnim kiselinama i antocijaninima, a specifičan je i po tome što je neobičnog ukusa.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
"Ako nas ne motiviše Zvezda, ne znam ko će": Žocova poslednja poruka pred derbi!