Veliki petak kuca na vrata, a najpoznatiji običaj je farbanje jaja kojem se raduju sve generacije. Ove godine vladaće različite tehnike ukrašavanja, ali da li znate na koji način možete savršeno da skuvate jaja? Ne samo da neće pucati, već možete da izbegnete i da žumance pozeleni.
Žumance je bogato korisnim supstancama, ali ga je lako pokvariti prilikom kuvanja jaja. Jedan od najčešćih problema je to što poprimi zelenu boju. Belance sadrži vodonik-sulfid. Tokom zagrevanja, proteini se uništavaju, oslobađajući gasove sumpora. Ovi gasovi reaguju sa gvožđem sadržanim u žumancetu, zbog čega ono dobija zelenkasto-sivu nijansu.
Ako želite da izbegnete zeleno žumance, trik profesionalaca krije se u kuvanju jaja na pari. Ovo je najbolji način za očuvanje hranljivih materija i sprečavanje žumanceta da dobije zelenu boju. Ako koristite šerpu, poklopite je nakon što voda proključa. Kuvajte jaja na pari 12 minuta i prebacite ih u ledenu vodu.
BONUS VIDEO: Kako skinuti boju od jaja sa prstiju
(MONDO/T.V.)
Bolan poraz Crvene zvezde u Milanu: Radonjićeva bomba nedovoljna, prolaz u Ligi šampiona nemoguća misija!
"Ovo je sramota za Ligu šampiona, nas ovde ne žele": Vladan Milojević prekinuo ćutanje u Milanu i žestoko udario
"Ma ovde nema govora, skočio sam sa stolice kad sam video": Srpski sudija zgranut gledao kako kradu Zvezdu
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Procurili detalji Makronovog plana za Ukrajinu: 40.000 NATO vojnika, ova evropska država preuzela bi potpunu komandu