Dešava se da pojedini domaćini i domaćice ranije kupuju jaja za Vaskrs, kako zbog nestašice, tako i zbog poskupljenja. Postavlja se pitanje koliko gugo mogu jaja da stoje, a da se ne pokvare. Specijalista hIgijene ishrane zdravih i bolesnih ljudi dr Veroslava Stanković za Prva TV otkrila je pre svega važno gde i od koga kupujemo, kao i koliko su sveža.
"Ako su tvrdokuvana, a znamo da jesu, to je Uskrs i prvo se jaja kuvaju pa zatim još jednom u prirodnim bojama kako bismo ih ofarbali, znači tvrdo kuvana jaja možemo da čuvamo do 10-ak dana”, istakla je dr Stanković i dodala da posle toga moraju da se bace i ne smeju da se upotrebljavaju za različite salate.
"Ovde govorimo o jajima čije ljuska nije pukla. Takva jaja mogu da se u toku dana čuvaju na nižim temperaturama, u frižiderima, na maksimalnoj temperaturi do 8 stepeni ukoliko se radi u nekim podrumskim prostorijama”, objasnila je dr Veroslava Stanković.
Ona se osvrnula i na uskršnju trpezu i dodala da treba da budemo umereni. Kada je reč o jajima, dr Stanković ističe da ne moramo stalno da jedemo cela jaja.
"Možemo da pojedemo 10-ak jaja ali samo belance", rekla je za kraj.
BONUS VIDEO:
(Prva.rs/MONDO/T.B.)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!