Gde to Srbi vole da putuju na leto 2024? Da li su im se želje promenile shodno novčanim mogućnostima ili bi za malo mira i odmora dali zadnji dinar? Pitali smo direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Aleksandra Seničića, koje su destinacije ove godine najpopularnije, ali i da li možemo da letujemo do 500 evra.

Kako je Aleksandar Seničić objasnio za MONDO portal, i ove godine najpopularnija je Grčka - preko milion srpskih turista se očekuje na toj destinaciji. Osim Grčke, Turska, Egipat i Tunis su jako tražene pogotovo za porodice. Takođe interesovanje postoji i za Crnu Goru, Španiju i Italiju, kao i Bugarsku.

Kada je reč o dalekim i ezgotičinim destinacijama, one i nisu toliko aktuelne tokom leta. Srbi, koji to mogu da priušte, biraju ih van sezone. 

"Ove godine po statistikama je bilo za neki procenat manje turista na tim deatinacijama. I dalje su popularni Dubai, Tajland, Maldivi ali i Zanzibar", rekao je Siničić.

maldivi 2  (3)
Privatna arhiva 

U poslednje vreme sve privlačniji su i all inclusive aranžmani. Na pitanje da li je isplativije all inclusive ili letovanje u sopstvenoj režiji, Aleksandar Seničić ističe da je sve pitanje budžeta.

"Definitivno za porodice sa decom je najisplativiji koncept all inclusive jer je uključeno svi obroci, pa i međuobroci, sladoled, lokalna bezalkoholna i alkoholna pića, dobra animacija, aqua park, ležaljke, suncobrani i dr. Ali treba u startu izdvojiti više novca", objasnio je direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

IMG_20230611_081718.jpg
MONDO/Teodora Boškovski 

Da li se uopšte može otiči na letovanje do 500 evra ove godine?

"Do 500 evra po osobi ima jako veliki izbor aranžmana - apartmani u Grćkoj su sa prevozom jeftiniji od toga svakako,ali za taj novac ima i hotela do 3-4 zvezdice u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori ali i Turskoj. Egipat zbog avio prevoza može da se nađe ali u slabijim kategorijama", dodao je Aleksandar.

I za kraj, pitali smo ga da li postoji neko novo mesto sa pristupačnim cenama za koje malo ljudi zna. Kako je dodao Aleksandar, teško je naći destinaciju ili mesto na nekoj destinaciji koje naši turisti ne znaju.

IMG_20230612_140716.jpg
MONDO/Teodora Boškovski 

"Recimo u Grčkoj, regija Pilion je jako zanimljiva, nema mnogo turista, cene su veoma popularne i predivne plaže. Crna Gora, Bar i Ulcinj nude zaista dobre cene i kvalitetan i nov smeštaj. Egipat sa novim destinacijama Marsa Matrouh i Al Maza bay...", rekao je na kraju.

BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE Kurir TV

 (MONDO/T.B.)