Slušaj vest

Klima uređaj je spas u paklenim vrućinama, ali oštra promena temperature, kada se posle vrućina nađemo u hladnoj prostoriji, često izaziva curenje iz nosa, uklještenje nerava u vratu i druge bolne simptome. Na koji način možemo da izbegnemo negativne posledice korišćenja klima uređaja?

Ne sedite ispod klima uređaja

Ne bi trebalo da sedite pod direktnim tokom hladnog vazduha, čak i ako je veoma prijatno na vrućini. Velika razlika u temperaturi u različitim delovima tela dovodi do neravnomerne raspodele krvi, grčeva mišića i krvnih sudova. Bolje dajte prednost klima uređajima koje su usmerene ka plafonu ili paralelno sa podom. Na taj način će se hladan vazduh postepeno spuštati i hladiti prostoriju.

Ne postavljajte prenisku temperaturu

Izbegavajte jake promene temperature u zatvorenom i na otvorenom. Preporučljivo je da napravite razliku ne veću od 6-8 stepeni.

Ne uključujte maksimalnu snagu kada ste u prostoriji

Da biste brzo ohladili prostoriju, uključite hladan vazduh i napustite prostoriju. Ne zadržavajte se u prostoriji u kojoj je klima uključena punom brzinom.

Pratite vlažnost vazduha

Klima uređaji isušuju vazduh, što je štetno za sluzokožu nazofarinksa. Osušene sluzokože su osetljivije na mikrobe.

Redovno čistite svoj klima uređaj

Nije dovoljno da obrišete prašinu spolja. Filtere je potrebno čistiti 2-3 puta mesečno. Ako je klima uređaj u kuhinji, moraćete da ga čistite još češće. Uređaj može da sadrži bakterije i gljivice plesni, koje se raspršuju tokom ohlađenog vazduha po stanu. Čestice alergena se takođe akumuliraju unutar klima uređaja. Stoga, ako ste alergični na grinje, kućnu prašinu, buđ ili životinje, obratite veliku pažnju na čistoću vašeg klima uređaja. Vazduh ne bi trebalo da bude samo prijatne temperature, već i čist.

Kada klima može da naruši zdravlje?

Postoje dva razloga kada mogu da naruše zdravlje - ako su pune bakterija i ako su podešene na preterano hlađenje.

Ako su vaš dom ili kancelarija plodno tlo za rast buđi i bakterija, klima će cirkulisati samo alergene koji izazivaju bolest koji su već prisutni. Ovi uređaji mogu da pomognu da se dom osuši, ali nemaju kapacitet da reše problem i uzrok buđi na zidovima i podovima. Pošto se ovi alergeni prenose vazduhom, oni će izazvati zapušenje nosa, bol u grlu, a u nekim slučajevima i otežano disanje.

Same klime mogu da budu mesta za razmnožavanje buđi i bakterija ako se ne održavaju pravilno. Kako se vazduh povlači preko zavojnica u uređaju, dolazi do kondenzacije. Ova vlaga može da stvori i idealno okruženje za razvoj bakterija i plesni ako se ne čisti redovno.

Drugi uzrok bolesti je da je klima podešena da previše hladi. Na taj način se šire virusi koji izazivaju prehladu, a najbolje preživljavaju u niskoj vlažnosti, hladnom okruženju koje stvara klima postavljena na ekstremno nisku temperaturu. Ultra-niske temperature takođe izazivaju sužavanje arterija u koži kako bi zaštitile telo od gubitka toplote.

Ovo smanjuje protok krvi, uključujući bela krvna zrnca koja štite telo od virusa, čineći telo podložnijim bolestima. Konačno, ultra-suvo okruženje isparava vlagu koja se nalazi u sluzokoži nosa, čineći ga podložnijim infekcijama. Život i rad u veoma hladnom okruženju takođe može da izazove dugotrajnu drhtavicu koja dalje uzrokuje glavobolje, čini nas umornim i izaziva bol u mišićima i zglobovima.

BONUS VIDEO:

Čišćenje klima  tiktok/@that_cleaningguy

(MONDO/T.V.)