Slušaj vest

Grčki jogurt postaje sve popularniji među ljudima koji traže zasitan, ukusan, a istovremeno vredan doručak. Novinarka portala thehealthy.com odlučila je da proveri šta bi se desilo ako bi svakodnevnoj ishrani dodala šoljicu grčkog jogurta. Zbog netolerancije na laktozu, do sada je izbegavala sve mlečne proizvode. Koje promene je primetila?

U početku je odbijala ovsenu kašu jer joj se nije dalo da jede topli obrok. Zatim je isključila proteinski šejk, jer, iako voli ovu vrstu obroka, uključivanje blendera svakog dana oko 6 ujutru nije dolazilo u obzir. Metodom eliminacije odabrala je grčki jogurt sa aditivima.

Novinarka je istakla da je grčki jogurt jedan od "idealnih proteina". To znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Gušći je i kremastiji od običnog prirodnog jogurta i obično ima manje šećera. Jedna studija je pokazala da grčki jogurt podržava varenje, imuni sistem, poboljšava snagu kostiju i podržava zdravlje srca. Verovatno takođe smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.

Novinarka je na početku priznala da joj se kod grčkog jogurta najviše dopala njegova svestranost. Grčki jogurt je bio njen glavni doručak veći deo nedelje, sa granolom, bobicama, puterom od kikirikija, medom i semenkama nara. Grčki jogurt je takođe dobra zamena za pavlaku u jelima za ručak i tople večere.

1. Osećaj sitosti duže

Već prvog dana primetila je da je jutarnji doručak na bazi grčkog jogurta zasiti više od standardnih obroka. Do sada je više volela da jede lagane zalogaje tokom dana, ali je posle "grčkog doručka" primetila da joj se ne da jesti. Klinička dijetetičarka Bet Červoni sa Klivlendske klinike objašnjava da je sitost, koja dolazi od jedenja obroka na bazi grčkog jogurta, zbog sadržaja proteina.

"Proteini se svare duže nego ugljeni hidrati, tako da veće opcije proteina često pomažu da se osećate sitim".

2. Povećanje energije i poboljšanje raspoloženja

Sledeće što je novinarka primetila jeste da se njeno raspoloženje popravilo i da je dobila energiju. Proteini, pošto im je potrebno duže vremena za varenje, izazivaju polagano povećanje nivoa glukoze u krvi - nema naglih skokova i padova šećera, tako da nema energetskih padova tokom dana. Pored toga, grčki jogurt je takođe dobar izvor vitamina A i B12 i magnezijuma, sastojaka koji mogu da imaju pozitivan uticaj na nivo energije tokom dana. A odakle dobro raspoloženje?

"Neka istraživanja zapravo potvrđuju neželjeni efekat koji poboljšava raspoloženje, jer jogurt povećava nivo serotonina, neurotransmitera za dobar osećaj", objašnjava Červoni.

3. Poboljšano varenje

Novinarka je priznala da je njeno telo osetljivo na mlečne proizvode i da je ponekad imala zatvor ili druge probleme nakon što je pila kafu ili jela sladoled. U početku je morala da se navikne da svaki dan jede grčki jogurt. Svakodnevno jedenje grčkog jogurta je pomoglo procesu varenja, doprinoseći redovnom pražnjenju creva. Nestalo je i povremenog nadimanja.

Prema rečima dijetetičara, za to su zaslužni probiotici sadržani u grčkom jogurtu, koji mogu pozitivno da utiču na zdravlje creva i regulišu funkcionisanje digestivnog trakta. Pored toga, grčki jogurt sadrži manje laktoze od običnog jogurta ili drugih mlečnih proizvoda.

BONUS VIDEO:

Voda u jogurtu Tiktok/dr.karanr

(MONDO/T.V.)