Slušaj vest

Kao što znate, proces gubitka težine nije lak. Ipak, mnogi tvrde da je proces olakšan korišćenjem metode 2-2-2, koja je postala viralna na društvenim mrežama. Reč je o ideji fitnes trenera koji pomaže ženama u borbi protiv viška kilograma. Šta je 2-2-2 i da li treba da pazite ako je koristite?

Džena Rico je fitnes trener iz Džordžije koja pomaže ženama ne samo da izgube težinu već, pre svega, da promene svoj pristup ishrani i vežbanju. U junu je postala veoma poznata jer je u jednom od svojih TikTok snimaka govorila o metodi 2-2-2, koja pomaže da se oslobodite masnog tkiva.

Ona je naglasila da će se primenom ove metode za mršavljenje osetiti tako velika razlika nakon tri nedelje, da nećemo želeti da odustanemo od promena koje smo napravili. Sve što treba da uradite svakog dana je da popijete dve flaše vode, pojedete dve porcije povrća i voća i dva puta prošetate (pored ostalih fizičkih aktivnosti).

Da li je metoda 2-2-2 dobra za mršavljenje?

Metoda 2-2-2 koju je predložila Džena Rico može da bude dobra za vaše zdravlje jer vas uči disciplini. Posle tri nedelje biće vam lakše da pređete na redovnu fizičku aktivnost, pogotovo ako se ranije niste bavili nekim sportom. Osim toga, konzumiranje povrća i voća ne samo da će poboljšati metabolizam, zahvaljujući prisustvu dijetalnih vlakana, već će pozitivno uticati na zdravlje obezbeđujući telo vrednim vitaminima i mineralima. Takođe, skoro svi ponekad zaborave na odgovarajuću hidrataciju. Stvaranje navike, čak i ako počnete sa jednom flašom umesto sa dve, takođe će biti korisna.

Postoje dve metode 2-2-2

Iako je Džena Rico opisala svoju metodu kao 2-2-2, postoji još jedna koja se zove 2-2-2. Ipak, on se zasniva na različitim principima jer kombinuje unos ugljenih hidrata sa povremenim postom i treningom visokog intenziteta.

Dijetetičarka Ejmi Gudson naglašava da druga 2-2-2 metoda uključuje ubrzanje metabolizma, olakšavajući efikasno sagorevanje ugljenih hidrata i masti. Kao rezultat toga, možemo da izgubimo težinu. Ipak, Gudson ističe da je plan veoma teško sprovesti. Pored toga, obroci nisu tako nutritivno izbalansirani kao u slučaju drugih redukcionih dijeta.

Šestonedeljna rutina prema metodi 2-2-2 prema dijetetičaru može da izgleda ovako:

  • 1. nedelja - povremeni post treba da traje najmanje 14 sati. Obroci prvenstveno treba da sadrže proteine i ugljene hidrate.
  • 2. nedelja - dva dana jedete obroke čija kalorijska vrednost ne prelazi 500 kalorija. Preostalih dana jedete šta god želite.
  • 3. i 4. nedelja - povremeni post treba da traje najmanje 16 sati. Obroci treba da sadrže ugljene hidrate i masti.
  • 5. i 6. nedelja - dva dana jedete obroke čiji kalorijski sadržaj ne prelazi 500 kalorija. Ostalim danima jedete obroke bogate mastima naizmenično sa obrocima bogatim ugljenim hidratima.

Kada se kombinuje sa treningom, jedenje obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, proteina i masti može da izazove velike fluktuacije glukoze u krvi, tako da ova metoda nije pogodna za sve.

Iz tog razloga, metoda 2-2-2 koju je razvila Rico deluje neutralno, pogodnija je za veću grupu ljudi, posebno za žene.

BONUS VIDEO:

Hrana za mršavljenje Tiktok/sororitynutritionist

(MONDO/T.V.)