Slušaj vest

Opšte je poznato da u vrelim danima morate da osigurate odgovarajuću hidrataciju. Pored vode, postoji još jedno piće koje preporučuju dijetetičari koje savršeno gasi žeđ. Reč je o kefiru. Zašto je toliko koristan kada je napolju zagušljivo i vruće?

Leto u Srbiji postaje sve toplije. Visoka temperatura pre svega utiče na decu, starije i hronične bolesnike. Dehidracija i pregrevanje su posebno opasni, a mogu da se manifestuju glavoboljom, dijarejom, mučninom, dezorijentacijom i ekstremnim umorom. Iz tog razloga, pravilna hidratacija je veoma važna. U toplim danima uvek treba da imate flašu vode kod sebe.

Kefir je napitak od fermentisanog mleka u koji se dodaju zrna kefira. Obezbeđuje telu vredne elektrolite (kalcijum, natrijum, kalijum) koji gase žeđ i povećavaju nivo energije, na šta utiče i visok sadržaj drugih vrednih hranljivih materija, uključujući magnezijum, vitamin C, vitamin B12, gvožđe, mangan i cink. U 100 g kefira ima otprilike 50 kalorija, što mu daje više energije od drugih pića kao što su voda ili čaj.

Kefir ne samo da gasi žeđ i daje energiju, već ima i druga korisna svojstva. Pre svega, obezbeđuje 30 probiotika koji direktno utiču na bakterijsku floru. Dakle, podržava funkcionisanje probavnog i imunološkog sistema. Sadrži jedinstvene bakterije Lactobacillus koje štite od nastanka salmonele i bakterija Escherichia coli.

Kalorični sadržaj kefira nije baš visok, pa se sam napitak preporučuje ljudima koji žele da izgube višak kilograma, kao i sportistima. Osim toga, kefir podržava zdrave kosti, što postaje posebno važno za starije osobe sa povećanim rizikom od osteoporoze. Pored toga, pozitivno utiče na taloženje holesterola u zidovima arterija, čime se štiti od ateroskleroze. Zanimljivo je i da kefir možete da pijete noću, to će vam pomoći da ubrzate metabolizam.

Da li je kefir za sve?

Kefir sadrži laktozu, tako da ljudi alergični na proteine kravljeg mleka treba da ga izbegavaju. Ipak, u prodavnicama možete da nabavite ovaj proizvod bez dodatka laktoze. Štaviše, nije dobra ideja da pijete kefir ako imate problema sa varenjem, jer to može da pogorša stanje. Ovo se uglavnom odnosi na bol u stomaku i dijareju.

Šta piti i jesti u vrelim danima?

Najčešća preporuka stručnjaka su lubenice, koje se čak 93 odsto sastoje od vode. Pored toga, one sadrže niz vrednih hranljivih materija. Kada je voće u pitanju, treba birati i dinje, a od povrća krastavce i paradajz. Leti je bolje odustati od teško svarljivih slanih obroka zbog kojih osećate još veću žeđ.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija ZAŠTO NE MOŽEMO ZASPATI KADA SU OVAKO VELIKE VRUĆINE? Psiholog odgonetnuo: Ovo se dešava u našem mozgu, pa se prevrćemo po krevetu

(MONDO)