Jutro započnite toplim, ali laganim obrokom. Uz čaj sa medom savršeno se slaže namaz uz crni hleb i pecivo. Namaz od sira kojem se doda malo suvog grožđa, ne opterećuje sistem za varenje, a daje dovoljno kvalitetne energije.

Na sneg ponesite primerene grickalice. Nakon napornih savladavanja uspona ili padina, prijaće vam suve smokve ili neki lešnik. Potrebna je senzibilnost jer se veliki deo dana provodi na otvorenom i uz zahtevnu opremu. Moramo da kontrolišemo varenje i da ne dopustimo iznenađenja ni sebi ni drugima.

Dobar odabir su sledeća jela:
- testenina s umakom
- testenina sa sirom
- pirinač sa povrćem
- ćuretina sa povrćem
- divljač s knedlama
- ne zaboravite kuvani kukuruz, cveklu kuvani proso, kupus...

Na najmanju meru svedite:
- masna jela
- pržena jela s intenzivnim začinima
- namirnice koje nadimaju
- jela s rafinisanim šećerom

Voda, čaj i sok su vrlo važni i ne zaboravite da je dovoljno unošenje tečnosti od velike važnosti. Da biste uživali na snegu i snežnim sportovima bez problema s disajnim organima, povećajte unos vitamina C (mandarine, nar, kiseli kupus), cinka (soja, tuna, semenke bundeve, sir).

Reč je o vitaminu i mineralu veoma važnom za imunitet koji je u vlažnim i hladnim okolnostima ugrožen, piše "Blic".

Umornim mišićima prijaće magnezijum, kojem su prirodni izvori zeleno lisnato povrće, soja, kikiriki, orasi, lešnik...

(MONDO)