Laganija varijanta od poslastičarske, domaće profiterole sa kremom i čokoladom.
125 ml vode
Kašičica šećera u prahu
Malo soli
30 grama putera
70 grama brašna
Dva jaja
100 grama tamne čokolade
Šest kašika tople vode pomešane sa neskafom
Kašika meda
Za krem:
300 mililitara mleka
Kašika ekstrakta vanile
20 grama šećera
20 grama brašna
Dva žumanca
Priprema:
Zagrejte mleko sa ekstraktom vanile u posudi dok ne proključa. Sklonite sa vatre. U činiji umutite žumanca i 20 grama šećera, i umešajte 20 grama brašna. Polako dolivajte ovoj smesi toplo mleko. Vratite na ringlu, pustite da proključa i mešajte dok ne dobijete krem željene gustine. Stavite da se ohladi.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, i u pleh stavite foliju za pečenje. U posudi zagrejte vodu, šećer, so i puter, zatim umešajte brašno i mutite dok ne počne da se odvaja od posude. Umešajte jaja. Formirajte kuglice veličine višnje i stavite ih na pleh. Pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Napunite ih kremom poslastičarskim špricem ili sličnom kuhinjskom alatkom.
Čokoladu otopite na pari, umešajte kafu i med. Prelijte profiterole i poslužite odmah.
(MONDO)