Slušaj vest

Avokado, nazvan "zeleno zlato", voće je koje je steklo ogromnu popularnost zbog svojih zdravstvenih svojstava i raznovrsnosti u kuhinji. Međutim, izbor pravog komada u prodavnici može da bude izazov. Kako prepoznati koji je avokado svež, zreo i spreman za jelo? Donosimo nekoliko praktičnih saveta.

Avokado je prava vitaminska "bomba". Sadrži antioksidante, zdrave masti, vlakna i vitamine B, A, C i E. Takođe je izvor folne kiseline, mangana, bakra i cinka. Redovna konzumacija ovog voća podržava rad srca, digestivnog sistema i vida, a ima i antiinflamatorno dejstvo i usporava proces starenja. Nije ni čudo što je avokado postao stalni deo zdrave ishrane.

Kako odabrati najbolji avokado?

Na tržištu su dostupne razne sorte ovog voća, od kojih su najpopularnije dve. Jedna ima glatku kožu i nižu cenu, samo neznatno menja boju kako sazreva, što joj pomaže da duže izgleda sveže. Druga, pak, skuplja sorta sa grubom kožom, skoro potpuno crni kada sazre. Ova sorta mami svojom konzistencijom i ukusom orašastih plodova, savršena je za smuti, dok je prva, s druge strane, bolja za salate i jela za večeru.

avokado
Foto: Shutterstock/Dayfaphoto

Ali kako možete da budete sigurni da je avokado koji odaberete zreo i zdrav? Kod sorte sa grubom kožom treba da bude taman, ali čvrst i blago mekan. Koža ne bi trebalo da bude previše labava, jer to može da ukaže na prezrelost i kvarenje.

Sorta sa grubom kožom, s druge strane, zahteva pažljiviji pogled na kožicu. Na njoj ne bi trebalo da bude promena boje, a plod ne može da bude previše mekan. Ključni test je da se odvoji peteljka na vrhu ploda. Ako se ispod vidi sočno zeleno meso, avokado je svež i spreman za jelo.

BONUS VIDEO:

00:26
Recept za punjeni avokado Izvor: TikTok/chefantonis