Slušaj vest

Heljda je stekla popularnost širom sveta, osvajajući društvene mreže. Posebno je jedu Amerikanke, koje veruju u njena svojstva koja podstiču zdravlje i mršavljenje. U Srbiji je heljda pomalo i zaboravljena, ali vredi je uvrstiti u svoj jelovnik, pripremajući i slana i slatka jela.

Zašto je dobro jesti heljdu
Foto: YouTube/NastassjaCanCook

Šta sadrži heljda?

Ne sadrži gluten, pa osobe sa celijakijom mogu da je jedu mirne savesti. Heljda je izvor:

  • složenih ugljenih hidrata
  • proteina - sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući lizin
  • vlakana - ovaj sastojak reguliše funkcionisanje digestivnog sistema i obezbeđuje osećaj sitosti na duži period
  • vitamina - sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i folnu kiselinu
  • minerala - sadrži magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, fosfor
  • antioksidanasa - imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva

Zašto je dobro jesti heljdu?

Heljda je imala ključnu ulogu u kuhinjama naših baka. Bio je to proizvod koji je bio lako dostupan, zasitan i lak za pripremu, pa se željno jeo ne samo za večeru. Međutim, vredi detaljnije pogledati svojstva heljde koja promovišu zdravlje:

  • smanjuje nivo lošeg holesterola
  • održava odgovarajući nivo šećera u krvi
  • održava mozak u dobrom stanju
  • održava odgovarajuću telesnu težinu
  • reguliše procese varenja
  • reguliše krvni pritisak

Heljda - pomoć za gojaznost?

Trend za heljdu nije prošao nezapaženo među lekarima i dijetetičarima. Kako stručnjaci ističu, reč je o neprerađenom proizvodu koji vredi trajno uvesti u svoj jelovnik. Dobra je alternativa belim testeninama i pirinču.

BONUS VIDEO:

Hrana za mršavljenje Izvor: Hrana za mršavljenje