Heljda je stekla popularnost širom sveta, osvajajući društvene mreže. Posebno je jedu Amerikanke, koje veruju u njena svojstva koja podstiču zdravlje i mršavljenje. U Srbiji je heljda pomalo i zaboravljena, ali vredi je uvrstiti u svoj jelovnik, pripremajući i slana i slatka jela.
Šta sadrži heljda?
Ne sadrži gluten, pa osobe sa celijakijom mogu da je jedu mirne savesti. Heljda je izvor:
- složenih ugljenih hidrata
- proteina - sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući lizin
- vlakana - ovaj sastojak reguliše funkcionisanje digestivnog sistema i obezbeđuje osećaj sitosti na duži period
- vitamina - sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i folnu kiselinu
- minerala - sadrži magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, fosfor
- antioksidanasa - imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva
Zašto je dobro jesti heljdu?
Heljda je imala ključnu ulogu u kuhinjama naših baka. Bio je to proizvod koji je bio lako dostupan, zasitan i lak za pripremu, pa se željno jeo ne samo za večeru. Međutim, vredi detaljnije pogledati svojstva heljde koja promovišu zdravlje:
- smanjuje nivo lošeg holesterola
- održava odgovarajući nivo šećera u krvi
- održava mozak u dobrom stanju
- održava odgovarajuću telesnu težinu
- reguliše procese varenja
- reguliše krvni pritisak
Heljda - pomoć za gojaznost?
Trend za heljdu nije prošao nezapaženo među lekarima i dijetetičarima. Kako stručnjaci ističu, reč je o neprerađenom proizvodu koji vredi trajno uvesti u svoj jelovnik. Dobra je alternativa belim testeninama i pirinču.
BONUS VIDEO:
Crvena zvezda se hitno oglasila zbog meča protiv Budućnosti: Nemamo pravo da ćutimo na otvorenu pljačku
Evroliga se širi i menja format: Za Partizan i Zvezdu mora biti mesta
Partizan objavio tim za Kup Koraća: Željko Obradović iznenadio mnoge
Uhapšen gradonačelnik Obrenovca Milovan Grčić: Osumnjičen za korupciju, u toku velika akcija policije
Zvezda otputovala u Niš po prvi trofej: Sferopulos zna šta je ključno