Slušaj vest

Voće sadrži puno šećera, pa bi osobe koje žele da smršaju, trebalo da ga jedu umereno. Ovo pravilo ne važi za grejpfrut, koji ubrzava sagorevanje masnog tkiva i dodatno telu obezbeđuje mnoge vredne hranljive materije. Najnovije studije pokazuju da uključivanje grejpfruta u svakodnevnu ishranu može da dovede do gubitka težine čak i bez drastične promene prehrambenih navika.

Grejpfrut se retko nalazi u ishrani Srba. U međuvremenu, ovo voće podržava cirkulatorni sistem i srce, pruža mnoge vredne vitamine i minerale, a dodatno podržava gubitak težine. Mogu da ga konzumiraju i dijabetičari, jer sadrži samo 36 kcal na 100 g i ima nizak glikemijski indeks.

Nutritivna vrednost grejpfruta

grejp.jpg
Foto: Shutterstock.com/Frank Middendorf

Grejpfrut se uglavnom sastoji od vode, ali nam takođe pruža veliku dozu vitamina i minerala. Sadrži:

  • vitamin C - jedan srednji grejpfrut pokriva 100 odsto vaše dnevne potrebe za vitaminom C,
  • vitamin A - neophodan je za zdravlje očiju, podržava imuni sistem i štiti od razvoja upale,
  • kalijum - podržava zdravlje srca i cirkulatornog sistema, a jedno voće srednje veličine zadovoljava potrebe za ovim elementom za 10 procenata,
  • tiamin - takođe poznat kao vitamin B1, podržava funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema,
  • folnu kiselinu - posebno je važna za trudnice i pacijente sa anemijom,
  • likopen, prirodni antioksidans - on čisti telo od slobodnih radikala.

Zašto se isplati jesti grejpfrut?

Zahvaljujući brojnim hranljivim materijama koje grejpfrut sadrži, on je neprocenjivo voće za naše zdravlje. Zbog visokog sadržaja vlakana, podržava zdravlje srca i creva. Takođe pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola. Grejpfrut takođe pomaže u hidrataciji organizma, pa se posebno isplati jesti ga leti.

BONUS VIDEO:

03:12
TREŠNJE POSTAJU LUKSUZ NA PIJACI! Cena zbog lošeg vremena skočila i preko 1000 dinara, a Srbija uvozi ovo voće iz Grčke! Izvor: Kurir televizija