Narudžbina pića ili obrok po izboru možda više neće biti dovoljni za uživanje u pogledu na more ili večeru u popularnom restoranu. Sve više lokala u Evropi uvodi obaveznu minimalnu potrošnju za goste. Ova praksa, nekada rezervisana za ekskluzivne klubove i luksuzne destinacije, sada postaje sve prisutnija i u turističkim mestima širom kontinenta. Zato, pre nego što se uputite na večeru tokom letovanja, dobro proverite uslove. Novo pravilo moglo bi da vas iznenadi.
Hrvatski mediji prenose iskustvo čitateljke koja je portalu Dnevno.hr poslala fotografiju ispred jednog italijanskog restorana u Salzburgu na kojoj jasno piše da gosti ne mogu da uđu ako nemaju nameru da potroše barem 20 evra po osobi.
"Pre nego što smo ušle u restoran, morale smo da sačekamo konobara da nam pokaže gde možemo da sednemo. Pre nego što smo uopšte smele da uđemo unutra, konobar nam je prstom pokazao tablu na kojoj je jasno pisalo da ne ulazimo ako ne planiramo da potrošimo barem 20 evra po osobi. Bile smo umorne i nije nam se dalo da dalje tražimo, pa smo samo klimnule glavom i ušle. U tom trenutku bismo potrošile i 40 evra da nam je rekao. Toliko smo bile iscrpljene", ispričala je sagovornica.
U restoranu je svaka naručila picu koja je koštala 13 evra i sok od 4 evra, ali pošto nisu dostigle propisanih 20 evra, morale su da naruče i desert kako bi zadovoljile minimum.
"Na kraju smo uzele još i kafu, pa smo ceo obrok platile 53 evra", kaže ona.
U Hrvatskoj su ovakvi natpisi na vratima restorana retki, iako smo čuli da u pojedinim restoranima konobari znaju da upozore goste nakon što sednu koliki je minimalan iznos koji moraju da potroše. To se obično primenjuje u luksuznijim restoranima, gde ćete teško potrošiti ispod 100 evra po osobi čak i ako naručite samo piće.
Automatska naplata bakšiša
Ipak, ovo nije ništa u poređenju s onim što se poslednjih godina dešava u francuskim restoranima na Azurnoj obali. Pre dve godine, osoblje je sastavilo tajni spisak najboljih restorana sa detaljima o tome gde se troši najviše i koliki se bakšiš ostavlja. Posetioci ovog popularnog letovališta u Francuskoj "podstiču" se da ostavlja veliki "dodatni bakšiš" po američkom modelu, iako restorani već automatski naplaćuju 15 odsto bakšiša za svaki obrok.
Gradonačelnica Sen Tropea, Silvija Sir, tada je ovu praksu nazvala "iznudom" i "reketiranjem", te je pozvala da se sa tim hitno prestane.
"Takvim nezakonitim postupcima mora se hitno stati na put. Bakšiš koji se iznuđuje nalik je organizovanom reketiranju. On nema nikakve veze sa suštinom bakšiša, koji bi trebalo da bude izraz zadovoljstva gosta", rekla je ona, dodajući da je takva praksa odvratna kako prema turistima, tako i prema stanovnicima Sen Tropea.
Goste treba unapred upozoriti
Ugostitelji širom Francuske rivijere potvrđuju da se prljava praksa sa bakšišem širi u vrhunskim restoranima, od Kana do Nice. Jedan od poznatijih ugostitelja iz Sen Tropea, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da voli britanske goste jer troše puno, ali da one koji nemaju mnogo novca "treba upozoriti".
"Sve se svodi na filozofiju noćnog kluba. Ako ste poznati po naručivanju velikih boca šampanjca, dobićete najbolji sto. Ako celu noć pijete pola piva, neće želeti da vas vide opet", rekao je jedan izvor za "Dejli mejl", opisujući bezobzirnu praksu francuskih restorana.
BONUS VIDEO:
(Dnevno.hr/MONDO)