Slušaj vest

Taste Atlas, svetski poznati kulinarski sajt koji redovno rangira najpoznatija i najomiljenija jela iz celog sveta, objavio je listu najlošije ocenjenih srpskih specijaliteta. Iako su mnoga od ovih jela duboko ukorenjena u domaćoj tradiciji, stranci ih očigledno nisu doživeli na isti način.

Mnogi iz Srbije, sasvim očekivano, s ovom listom se verovatno ne bi složili. Pogledajte:

10. Popara

"Popara je starinsko balkansko jelo koje je nastalo kao način da se iskoristi stari hleb i nahrani cela porodica. Postoji mnogo varijanti u regionu, ali su osnova uvek isti sastojci - hleb iseckan ili izmrvljen na komade i tečnost (mleko, voda ili čaj) kojom se hleb natapa dok ne omekša. Popara se jede topla, najčešće za doručak i mnogima budi uspomene na detinjstvo", opisuje Taste Atlas svojim čitaocima.

9. Makovnjača

"Makovnjača je kolač sa nadevom od maka koji se stavlja između slojeva testa. Često se dodaju i suvo grožđe, bademi, med ili narandžina kora za bogatiji ukus. Idealan kolač ne bi trebalo da bude previše sladak. Prepoznatljiv je po spiralnom preseku u kojem se smenjuju slojevi testa i maka. Posipa se šećerom u prahu i najčešće se jede uz čaj ili kafu, naročito tokom Božića i zimskih praznika", piše na svetskom kulinarskom sajtu.

8. Škembe čorba

"Priprema je duga i zahtevna. Obično se služi uz sirće, pavlaku i topli hleb, a dobro se slaže i sa sezonskim salatama. Danas se uglavnom nalazi na menijima tradicionalnih kafana", smatraju stranci.

7. Riblji paprikaš

"Riblji paprikaš je tradicionalni riblji gulaš koji se kuva u velikom kotliću na otvorenoj vatri. Pravi se od raznih vrsta rečnih riba. Jelo je karakteristično po obilju mlevene crvene paprike, koja mu daje prepoznatljivu boju i ljutinu. Toliko je popularan da se širom regiona organizuju takmičenja u njegovom kuvanju", piše kulinarski sajt koji ga ne smatra popularnim.

6. Leskovačka kavurma

"Ova srpska delicija priprema se dugotrajnim procesom prženja svinjskih čvaraka dok se mast potpuno ne istopi. Često se dodaju i iznutrice poput pluća, jetre, creva i delova glave, koji se kuvaju, sitno seckaju i zatim dodaju u mešavinu. Kada se mast u potpunosti otopi, smesa se procedi i čuva za kasniju upotrebu. Tradicionalno se pravi u hladnijim mesecima, a najpoznatija je leskovačka kavurma iz južne Srbije", pišu "stručnjaci" Taste Atlas-a.

5. Srpska salata

"Srpska salata je varijacija poznate bugarske šopske salate. Šopska se pravi od paradajza, krastavca, sirovih ili pečenih paprika, luka i slanog sira, dok se kod srpske salate sir izostavlja. Povrće se izmeša, posoli, pobiberi i začini uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti, zbog svog osvežavajućeg ukusa", dočarano je strancima.

4. Čorba od spanaća

"Čorba od spanaća je tradicionalna supa poreklom iz Srbije, iako je danas rasprostranjena širom Balkana. Pravi se od svinjske masti, spanaća, luka, belog luka, brašna, vode i mleka. Spanać se najpre skuva i ostavi sa strane. U šerpu se doda mast, pa se proprže luk i beli luk, zatim malo brašna, a potom mleko i spanać. Sve se kuva dok se čorba ne zgusne. Prilikom serviranja često se dodaje kašika pavlake za bogatiji ukus", istaknuto je.

3. Rezanci s makom

"Rezanci s makom su jednostavno i hranljivo jelo koje se pravi od široke, tanke testenine prelivenе rastopljenim puterom, pa posutе mlevenim makom i šećerom. Nekada su se smatrali raskošnim jelom, a danas su jednostavan, ali voljen obrok koji se jede kao slatko glavno jelo ili desert. Iako se često vezuju za Češku, poreklo jela nije sasvim poznato, a slične verzije postoje u mnogim zemljama Srednje i Istočne Evrope", piše kulinarski sajt.

2. Pihtije

"Pihtije su tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjetine - glave, butkice ili kolenice. Meso se kuva sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne omekša i ne počne da se odvaja od kosti. Zatim se meso sipa u posude, ostavi da se ohladi i stegne u želatinastu masu. Pihtije se najčešće služe sečene na kriške, kao hladno predjelo, uz turšiju i čašicu rakije", opisuje sajt svetskih kulinarskih trendova.

1. Živa pljeskavica

Živa pljeskavica je proglašena za najgore srpsko jelo.

"Ovo jelo nastalo je u restoranu 'Kod Bore' u selu Sedlari kod Valjeva, a predstavlja moderniju verziju jela koje su nekada jeli ugostiteljski radnici u državnim restoranima bivše Jugoslavije. Zbog nedostatka vremena, oni bi često jeli sirovu pljeskavicu stavljenu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se danas obično služi uz tostirani hleb ili lepinju, posuta solju i paprikom, dok se čeka glavno jelo sa roštilja".

Da li se slažete sa ovom listom?

BONUS VIDEO:

02:18
MAĐARI POLUDELI ZA SRPSKIM AJVAROM I PLJESKAVICAMA! Dva su razloga zašto su svaki dan NA BUVLJAKU U ISTANBULU BAČKE Izvor: Kurir TV