Slušaj vest

Novinarka Monika Nikolajska odlučila je da nedelju dana jede kašičicu čia semenki i uveri se u njihove benefite o kojima se mnogo govori. Njeno iskustvo prenosimo u celosti:

"O čia semenkama sam dugo slušala i to samo dobre stvari - da su prava bomba omega-3 masnih kiselina i vlakana, da deluju antikancerogeno, pomažu zdravlju mozga i snižavanju holesterola. I to nije sve što čia seme nudi u ishrani. Čudno je da ga do sada nisam koristila. Odlučila sam da to promenim i isprobam dejstvo na sopstvenoj koži.

Tokom jedne nedelje svakodnevno sam jela kašiku čia semenki. Danas znam da je to bila greška. Dijetetičarka sa kojom sam razgovarala, dr Ivona Sajor, ne preporučuje njihovu upotrebu svaki dan.

Najvažnije je da su se pojavili efekti. Prvi je bio gotovo odmah. Prijatan osećaj sitosti i to zaista na duže vreme. A potom se pojavio i drugi efekat.

Čia seme nije samo snaga vlakana

Čia seme (španska žalfija, biljka poreklom iz Južne i Srednje Amerike) cenili su već Asteci i Maje. Danas spada u tzv. superhranu, namirnice sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima.

Štaviše, 2020. godine 'Bi-Bi-Si' je objavio listu 100 najhranjivijih namirnica prema naučnicima. Na listi su se našle i čia semenke, na visokom petom mestu. Prvo mesto zauzeli su bademi.

Novinarka nedelju dana jela kašičicu čia semenki
Foto: Youtube/PrintScreen

Koje su osobine ovih sitnih i izuzetno zdravih semenki?

Nauka potvrđuje da čia sadrži:

  • višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline sa protivupalnim dejstvom, koje podržavaju kognitivne funkcije (pamćenje, koncentraciju) i snižavaju holesterol;
  • kafensku kiselinu sa antioksidativnim svojstvima koja štiti organizam od slobodnih radikala i deluje protiv starenja;
  • obilje vlakana (čia sadrži i do 40 odsto vlakana), koja smanjuju upale, snižavaju holesterol i podržavaju zdravlje digestivnog sistema.

Poznato je i da sastojci u čia semenju pomažu u kontroli dijabetesa, hipertenzije i gojaznosti.

'Konzumiranje čia semenki može pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, infarkt, moždani udar itd.), kao i nekih vrsta raka (uključujući rak debelog creva)', rekla mi je dijetetičarka dr Ivona Sajor.

Što više sam čitala o svojstvima čia semenki, to je moja radoznalost rasla. Pre nedelju dana počela sam da ih koristim svakodnevno, tačno po jednu kašiku dnevno. Prema mišljenju dijetetičara, to je sigurna dnevna doza.

Kako da koristite čia u ishrani?

Na internetu sam našla mnogo ideja kako uvesti čia u ishranu. Neki posipaju seme po salatama, dodaju u jogurte, noćnu ovsenu kašu (bez kuvanja), palačinke (mada se omega-3 kiseline uništavaju prilikom prženja), pa čak i u običnu vodu.

Jogurt sa čia semenkama
Foto: successo images/Shutterstock

Ja sam izabrala jogurt sa čia semenkama, ali sam seme prethodno potapala u mlaku vodu. Za nekoliko minuta semenke upiju tečnost i povećaju volumen, stvarajući efektnu želatinastu masu. Tu sam masu dodavala u jogurt, uz voće, orahe, ponekad prstohvat cimeta. Takav doručak mi je najdraži!

Kako čia seme utiče na ukus? Veoma je blago i gotovo neprimetno, možda sa blagom orašastom notom. Velika prednost, jer dodatak ne menja ukus jela. Ipak, jedno je važno, napomenula je dr Sajor: 'Vlakna deluju dobro na creva samo ako imate dovoljno tečnosti. Zato, kada uključujete čia u ishranu, obavezno povećajte unos tečnosti. Na jednu kašiku čia semenki, preporučila bih najmanje čašu vode'.

Može li se čia jesti svakodnevno? Ne, odgovor je dijetetičarke

Jogurt sa čia semenkama sam sa zadovoljstvom jela svaki dan. Prošla je nedelja dok nisam shvatila da je to bila greška - da svakodnevno konzumiranje nije najbolja ideja.

'Ne preporučujem da čia jedete svakodnevno. Ne postoji jedna namirnica koja bi organizmu dala sve potrebne hranljive materije, a čak i sa potrebnim sastojcima može se preterati. Što je ishrana raznovrsnija, to je bolje', rekla mi je dr Ivona Sajor.

Ipak, redovno konzumiranje čia (npr. tri puta nedeljno) svakako ima smisla.

Šta sam dobila jedući čia? Dva efekta, jedan iznenađujući

Efekat se javio gotovo odmah. Posle svakog jogurta sa čia semenkama, osećala sam pravu sitost i lakoću u isto vreme. Štaviše, osećaj sitosti je trajao dugo, bez obzira na dodatke (npr. orahe). Nije me iznenadilo, sitost je zasluga velike količine vlakana u čia semenkama.

Nakon nekoliko dana pojavila se još jedna promena, bolje raspoloženje i veća otpornost na stres. Naravno, može da bude subjektivno, ali postoji naučno objašnjenje. Omega-3 masne kiseline i antioksidanti iz čia pomažu funkciji neurotransmitera neophodnih za regulaciju raspoloženja.

Iako je moj eksperiment trajao samo nedelju dana, jedno je sigurno - čia ulazi u moju ishranu. Toplo preporučujem i vama", napisala je novinarka.

BONUS VIDEO:

25:13
Post ili mediteranska ishrana - Lekoviti razgovori prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević Izvor: MONDO