Verovatno vam je prva asocijacija na nakit da on služi u dekorativne svrhe, ali ukoliko su u pitanju kristali i drago kamenje, oni preko kože utiču na stanje celokupnog organizma ili bar pojedinih organa, a posebno na psihičko stanje osobe koja ga nosi.

Važno je da odaberete prave komade koji su vam potrebni, ali da znate da će vam oni samo popraviti fizičko ili psihičko stanje, nikako vas izlečiti.

Naša sagovornica - Srđana Kalajdžić, koja se dugo godina bavi kristaloterapijom, ističe da pri prvom susretu sa kristalima, čak i ako ne znaju koje oni značenje nose, ljudi gotovo uvek odaberu onaj koji je njima potreban kako bi nadomestili određene nedostatke.

Zeleni kristali su dobri za ljubav i samopoštovanje, roze za privlačenje partnera i pozitivne odnose u porodici, crveni bude snagu i radost, ali i privlači bogatstvo. Žuti kristali doprinose da se osećate smirenije i opuštenije, dok plavi daju zaštitu, samopouzdanje i inspiraciju za kreativne poslove.

Kamen ljubičaste boje daje psihički mir i duhovnost, a ametist pojačava memoriju, reguliše krvni pritisak, smiruje živce i čuva srce, štiti od vradžbina i zlih sila, loše misli pretvara u optimistične, poboljšava rast kose, čisti kožu i pore...

Poslušajte Srđanine savete kako da kombinujete kristale i znajte da, ukoliko se odlučite da ih nosite kao privezak na lančiću, srebro daje žensku energiju - podstiče intuiciju i ravnotežu, dok zlato daje mušku energiju - jaku volju, ali mnogo zlatnih komada istovremeno može ubrzati rad srca.

Srebru kao jeftinijem metalu, više pripada poludrago kamenje, naročito tirkiz, a zlatnom drago kamenje poput dijamanta, rubina, smaragda, safira, ali poludragi turmalin i topaz.Kristale možete nositi kao privezak, ogrlicu, narukvicu, prstenje... a njihovo dejstvo zavisi i od toga na kom delu tela ga nosite.

Na primer, ogrlica ili narukvica u kojoj se nalaze hematit, biseri i tirkiz je odlična kombinacija. Hematit podstiče cirkulaciju, štiti od anemije i daje borben duh. Biser smiruje i daje sanjalačko raspoloženje, a tirkiz odlično deluje protiv upala i ima smirujući efekat na organizam.

Ne treba preterivati sa nakitom crvene boje, kao što su rubin, granat, crveni turmalin, i to u vidu velikog priveska koji dolazi do sredine grudi gde se nalazi srčana čakra.

Dame sklone uzbuđenjima, treba da nose žad, tirkiz, turmalin ili smaragd, jer to kamenje smiruje srce i pritisak.

Lančić oko vrata aktivira tiroidnu žlezdu i petu čakru, preporučuje se za disajne probleme na nervnoj bazi, za probleme sa grlom, uzemirenost i osećaj nemoći.

Minđuše, u zavisnosti od simptoma, mogu da se koriste za sve mentalne poremećaje, glavobolje, probleme sa ušima, očima, zubima, jer donji deo uha sadrži tačke koje odgovaraju ovim delovima tela.

Ono što ne treba da zaboravimo da ne kupujemo nakit koji je već neko nosio.

(MONDO, Aleksandra Petrovski)