Najvažnije je početi na vreme: mame koje žele da njihovo dete jede povrće bez grimasa i ubeđivanja, trebalo bi još tokom trudnoće da se hrane raznovrsno i da ne pokušavaju da eskiviraju zeleniš.
Većina roditelja muku muči sa klincima koji povrće, uprkos ubeđivanjima da je to "zdravo" i da od spanaća "rastu mišići", jednostavno neće da jedu.
Naučnici kažu da se to dešava zbog toga što kad dete napuni dve, tri godine, "ubeđivanje" da je povrće super već teže ide. Zato je važno da se mame u trudnoći hrane što raznovrsnije.
"Ukus šargarepe, luka, nane, vanile neki su od najčešćih koji se prenose plodovom vodom ili majčinim mlekom", kaže dr Džuli Menela, koja je vodila istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časpoisu "Pedijatrija".
Tokom istraživanja, ispitanice su bile podeljene u tri grupe: prva grupa je svakog dana tokom trudnoće pila sok od sveže ceđene šargarepe, druga grupa žena pila je sok svakoga dana tokom perioda dojenja, a u trećoj grupi su bile žene koje su zamoljene da potpuno izbegavaju šargarepu.
Kada su deca počela da jedu čvrstu hranu, dobijala su žitarice sa vodom ili sokom od šargarepe. Ispostavilo se su klinci koji su pre rođenja dolazili u kontakt sa ukusom šargarepe, bilo kroz amnionsku tečnost, bilo kroz mamino mleko, "slađe" jela žitarice sa sokom od šargarepe.
Naučnici kažu da je raznovrsna ishrana tokom trudnoće i dojenja najbolji način da se beba upozna sa što više ukusa sa kojima će se susretati tokom života, prenosi "Dejli mejl".
"Da li je moguće da se zdravom ishranom u trudnoći postigne da dete od prvih dana jede brokoli, grašak, spanać, šargarepu? Mi mislimo da jeste", zaključuje dr Menela.
(MONDO)