Ishrana na francuski način vam može pomoći u održavanju vitke linije i zdravlja. Ovo su osnovna pravila.
Francuska dijeta može da se sažme u jednu rečenicu: što češće jedite male porcije visokokvalitetne hrane Razmišljajte o kvalitetu, a ne o kvantitetu. Francuzi jedu polako i daju sebi vremena za uživanje u svakom zalogaju.
Uživajte u ukusima
Francuzi čak i brzu hranu jedu polako. Brže konzumiranje dovodi i do povećanog unosa hrane. Potrebno je oko 15 minuta da mozak dobije informaciju od želuca da je sit, što znači da ćete uz sporije konzumiranje pre prestati da jedete kad ste siti, a ne kad ste se prejeli.
Jednostavnije je jesti sporo kad je hrana ukusna, zato francuska dijeta promoviše sirovu hranu. Doručak je mali obrok: hleb, žitarice ili voćni jogurt i kafa. Ručak i večera su takođe manji obroci od mesa, povrća i neke vrste skroba, uz malo punomasnog sira i kafe za kraj. Glavne namirnice su punomasni sir i jogurt, maslac, sveže voće i povrće, često prženo ili dinstano, male porcije mesa, vino i tamna čokolada.
Jedite u društvu
Bitan faktor francuske dijete je ručavanje u društvu za stolom. Naučnici su otkrili da gotovo dve trećine Francuza svakodnevno jede kod kuće s porodicom. Za vreme obroka u društvu više ćete pažnje posvetiti pričanju i sporije ćete jesti, pa ćete pre primetiti da ste siti. Isprobajte ovo tako što ćete uvek večerati u isto vreme i isključiti televizor i kompjuter. Ako večerate sami, uživajte u obroku uz dobru muziku.
Ostavite mesta za novo jelo
Francuzi obično imaju nekoliko jela u obroku - predjelo, glavno jelo, salatu, desert, sir i kafu. Ipak se ne prejedaju - nemaju razlog za to jer znaju da dolazi sledeće jelo. Ukoliko nemate volje da spremate nekoliko jela uzmite manju količinu hrane, s namerom da kasnije još jedete. Ako vam ipak nije dovoljno, bez griže savesti uzmite još, jer ste ionako tako zamislili obrok.
Ne verujte u sve
Nova istraživanja svakodnevno donose priče o dobroj i lošoj hrani. To mogu da budu jaja, mleko i mlečni proizvodi, čokolada ili ugljeni hidrati. Francuzi ne mare previše za istraživanja. Oni su svoja saznanja o hranu primili od predaka. S obzirom da se ne plaše loše hrane, neće se ni odricati, piše "Press".
Radite ono što volite
Francuzi ostaju u formi jednostavnim načinom života, koji ne uključuje sate provedene u saobraćajnim gužvama. Umesto toga hodaju ili voze bicikl i tako stižu do željenog odredišta. Pešače jer uživaju u tome, a ne zato jer je to nešto što moraju da rade da bi bili u formi. Radite ono što volite: igrajte tenis, vozite bicikl ili plešite, a telo će vam biti u formi i zdravo.
Uživajte u vinu
Crno vino, jedna od osnovnih namirnica francuske ishrane, veoma je zdravo. Osim što je dobro za srce, pomaže u sprečavanju bolesti desni. Istraživanje je pokazalo da oni koji nekoliko puta nedeljno piju jednu do dve čaše vina, imaju manju sklonost ka gojenju. S druge strane, preterano konzumiranje alkohola povećava rizik od gojaznosti za 46 odsto. Ako poželite čašu vina, prema francuskoj dijeti, obavezno ga popijte uz obrok.
Pametno birajte užine
U francuskoj dijeti nema mnogo međuobroka, a oni retki sastoje se od hleba, sira, jogurta i svežeg voća. Kad ogladnite između obroka, odaberite svežu hranu. Jedite polako i bez osećanja krivice. Samo nemojte da preterujte.
Slatko za kraj
Francuska dijeta ostavlja mesta i za deserte poput punomasnog sira ili tamne čokolade. Obrok završite komadićem jednog ili drugog - takozvanim jelom za kraj. Hrana koju odaberete mora da bude dobra, nešto što jako volite. Ali uzmite samo malo i jedite polako, uživajući što duže možete. Završavanje obroka desertom pomaže vam da utolite želju za nekom hranom, pa ćete imati manje potrebe za međuobrocima.
(MONDO)
Uživajte u ukusima
Francuzi čak i brzu hranu jedu polako. Brže konzumiranje dovodi i do povećanog unosa hrane. Potrebno je oko 15 minuta da mozak dobije informaciju od želuca da je sit, što znači da ćete uz sporije konzumiranje pre prestati da jedete kad ste siti, a ne kad ste se prejeli.
Jednostavnije je jesti sporo kad je hrana ukusna, zato francuska dijeta promoviše sirovu hranu. Doručak je mali obrok: hleb, žitarice ili voćni jogurt i kafa. Ručak i večera su takođe manji obroci od mesa, povrća i neke vrste skroba, uz malo punomasnog sira i kafe za kraj. Glavne namirnice su punomasni sir i jogurt, maslac, sveže voće i povrće, često prženo ili dinstano, male porcije mesa, vino i tamna čokolada.
Jedite u društvu
Bitan faktor francuske dijete je ručavanje u društvu za stolom. Naučnici su otkrili da gotovo dve trećine Francuza svakodnevno jede kod kuće s porodicom. Za vreme obroka u društvu više ćete pažnje posvetiti pričanju i sporije ćete jesti, pa ćete pre primetiti da ste siti. Isprobajte ovo tako što ćete uvek večerati u isto vreme i isključiti televizor i kompjuter. Ako večerate sami, uživajte u obroku uz dobru muziku.
Ostavite mesta za novo jelo
Francuzi obično imaju nekoliko jela u obroku - predjelo, glavno jelo, salatu, desert, sir i kafu. Ipak se ne prejedaju - nemaju razlog za to jer znaju da dolazi sledeće jelo. Ukoliko nemate volje da spremate nekoliko jela uzmite manju količinu hrane, s namerom da kasnije još jedete. Ako vam ipak nije dovoljno, bez griže savesti uzmite još, jer ste ionako tako zamislili obrok.
Ne verujte u sve
Nova istraživanja svakodnevno donose priče o dobroj i lošoj hrani. To mogu da budu jaja, mleko i mlečni proizvodi, čokolada ili ugljeni hidrati. Francuzi ne mare previše za istraživanja. Oni su svoja saznanja o hranu primili od predaka. S obzirom da se ne plaše loše hrane, neće se ni odricati, piše "Press".
Radite ono što volite
Francuzi ostaju u formi jednostavnim načinom života, koji ne uključuje sate provedene u saobraćajnim gužvama. Umesto toga hodaju ili voze bicikl i tako stižu do željenog odredišta. Pešače jer uživaju u tome, a ne zato jer je to nešto što moraju da rade da bi bili u formi. Radite ono što volite: igrajte tenis, vozite bicikl ili plešite, a telo će vam biti u formi i zdravo.
Uživajte u vinu
Crno vino, jedna od osnovnih namirnica francuske ishrane, veoma je zdravo. Osim što je dobro za srce, pomaže u sprečavanju bolesti desni. Istraživanje je pokazalo da oni koji nekoliko puta nedeljno piju jednu do dve čaše vina, imaju manju sklonost ka gojenju. S druge strane, preterano konzumiranje alkohola povećava rizik od gojaznosti za 46 odsto. Ako poželite čašu vina, prema francuskoj dijeti, obavezno ga popijte uz obrok.
Pametno birajte užine
U francuskoj dijeti nema mnogo međuobroka, a oni retki sastoje se od hleba, sira, jogurta i svežeg voća. Kad ogladnite između obroka, odaberite svežu hranu. Jedite polako i bez osećanja krivice. Samo nemojte da preterujte.
Slatko za kraj
Francuska dijeta ostavlja mesta i za deserte poput punomasnog sira ili tamne čokolade. Obrok završite komadićem jednog ili drugog - takozvanim jelom za kraj. Hrana koju odaberete mora da bude dobra, nešto što jako volite. Ali uzmite samo malo i jedite polako, uživajući što duže možete. Završavanje obroka desertom pomaže vam da utolite želju za nekom hranom, pa ćete imati manje potrebe za međuobrocima.
(MONDO)